Koalama prijeti izumiranje, preostalo ih je tek oko 80.000

- Kategorija: Životinje

KOALAMA prijeti izumiranje do 2050. godine u australskoj saveznoj državi Novi Južni Wakes ako se hitno ne poduzme neka akcija, javlja BBC.

Koale su posljednjih godina ugrožene zbog gubitka staništa, bolesti i klimatskih promjena

Koale su posljednjih godina ugrožene zbog gubitka staništa, bolesti i klimatskih promjena. Oko 5000 koala uginulo je tijekom nedavnih požara. A to je potaknulo zakonodavce da osiguraju da preostala populacija ne nestane. Stoga je osnovana posebna komisija i provedeno istraživanje koje je pokazalo da je prije sezone požara koala bilo 36.000.

Posljednji godina požari koji su uništili više od pet milijuna hektara uništili su 24 posto staništa koala.

Komisija je utvrdila da klimatske promjene predstavljaju stalnu prijetnju ovim životinjama zbog uništenja staništa požarima i sušama te ugrožavanjem kvalitete eukaliptusa kojim se koale hrane.

Nezavisna komisija donijela preporuke za zaštitu koala

“Postojeće strategije koje bi trebale zaštititi koale ne funkcioniraju”, rekla je predsjednica komisije Cate Faehrmann te dodala da su postojeći zakoni nedovoljni. Stoga je komisija donijela 42 preporuke među kojima su u ustanovljavanje novih nacionalnih parkova.

Vlasti su pozdravile izvještaj no nisu odmah potvrdile koje će od preporuka usvojiti

“Koale su ikonske australske države prepoznate diljem svijeta i nacionalno blago za koje ćemo učiniti sve da ih zaštitimo za buduće generacije”, rekao je ministar okoliša Matt Kean.

Procjenjuje se da je u Australiji ostalo oko 80.000 koala

Prošle godine Fondacija australskih koala procijenila je da nije ostalo više od 80.000 koala u Australiji. Njihovom izumiranju najviše pridonose gubitak staništa, bolesti poput klamidije te utjecaj klimatskih promjena.

Index

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments