Inovatorica(24) iz Tuzle osvojila bronzu na projektnoj olimpijadi u Houstonu

- Kategorija: BIG BANG #HerojiGeneracije, U fokusu

PROFIL KANDIDATKINJE:

INA SALIHOVIĆ

KATEGORIJA: INOVACIJE

GODIŠTE: 1995

MJESTO: TUZLA

Ina Salihović je rođena 03.11.1995. godine. Sa 5 godina znala je sve dijelove TV-a, sa 15 zaronila u solarnu energiju i napisala svoj prvi naučni rad, a sa 18 bila ponosna predstavnica BiH na jednoj od najvećih svjetskih projektnih olimpijada u Houstonu; donijela kući bronzanu medalju, a usput oblišla i NASA Space Center. Ina je inženjer elektrotehnike. Na početku srednje škole se prvi put susreće sa takmičenjem koje će joj na neki način odrediti dalji tok života – BOSEPO. Osvaja svoju prvu srebrnu medalju na projektnoj olimpijadi kao jedna od najmlađih učesnica. Naredni projekat uključivao je izradu prvog fotonaponskog panela – od rezanja ćelija, do pravljenja modela uređaja za praćenje sunca – donio  je još jedno srebro.

Istražuje termoelektrične uređaje – uređaje koji ako se zagrijavaju sa jedne, a hlade s druge strane, proizvode električnu energiju. Ideja je bila da se za naselja bez električne energije prave sistemi sastavljeni od fotonaponskog panela i termoelektričnog uređaja, a sve u svrhu zadovoljavanja barem najosnovnijih potreba. Obzirom da se većina onih koji su bez pristupa elektroenergetskoj mreži grije na biomasu, a nemaju mogućnost za toplu vodu – Inino rješenje je bilo to da se termoelektrična konverzija vrši tako što će se uređaj zagrijavati na šporetu a hladiti od strane potrošne vode – sve dok postoji dovoljna razlika u temperaturi. Kao proizvod domaćinstvo će imati toplu vodu i dovoljno električne energije da zadovolji osnovne potrebe. Iako je njoj taj projekat vjerovatno najdraži, kući vratio sa prvom bronzom.

Ideja za vjerovatno najinteresantniji projekat došla je u ljeto 2013.godine. Na prozoru od kupatila je napravila model dvoslojnog plastenika koji između svoje dvije stijenke koristi pjenu kao termoizolaciju i posudila je jako skupu opremu za eksperiment da isproba svoju teoriju. Taj eksperiment je pokazao da je plastenik preko 3 puta efikasniji od onih koji se inače koriste, da pjena savršeno funcioniše kao termoizolacija (da čuva energiju unutar plastenika kada je to potrebno, ali može služiti i kao zaštita od sunca), ali i da daje jednu i pol sjetvu više u godini dana! Ovaj projekat je Ini donio zlato na BOSEPO-u, ali i priliku da Bosnu i Hercegovinu predstavlja na jednoj od najvećih projektnih olimpijada na svijetu koja se održava u Houstonu – I-SWEEEP.

Za četiri godine BOSEPO joj donosi 4 medalje, od kojih i  jednu internacionalnu. Od 2017. godine je podrška i član žirija na NASA Space Apps Challenge-u koji se održava u Tuzli, gdje dobija priliku da podijeli svoju priču sa mladima koji tek ulaze u svijet inženjeringa. Prošle godine je imala priliku da drži radionicu mladim djevojkama na temu primjene Blockchain tehnologije u elektroenergetskim mrežama na European Youth Award Impact Weekend-u u Sarajevu. Trenutno je trener i jedan od organizatora prve BiH UPSHIFT social impact radionice koja se implementira u saradnji sa UNICEF-om, UNDP-em, i UNESCO-om u sklopu projekta Dijalog za budućnost; radionice namijenjene mladima koji se žele baviti rješavanjem problema lokalne zajednice!

Je li Ina skraćeno od inovacija?

Drago mi je da ste me to pitali, to je prvi put da mi je neko postavio to pitanje, možda ću se tako ubuće predstavljati.

Ideje inovatora primarno imaju zadatak da olakšaju život običnih ljudi, ali u praksi često nailaze na niz finansijski prepreka da njihova ideja zaživi u praktičnoj primjeni, kako to djeluje na jednog inovatora?

Inovatori i inženjeri su po prirodi ogromni sanjari koji samo razmišljaju o tome da na neki način promjene svijet. Naravno da smo tužni ako se naša ideja ne prepozna i ostane neiskorištena. Ja vjerujem da su sve kvalitetne ideje prepoznate i da se na kraju svaka dobra ideja isplati.

Do sada si postigla stvarno zavidne rezultate i to na međunardonim takmičenjima, međutim okolnosti su te malo odvojile od inovacija i namjervaš li se vratiti prvobitnoj ljubavi sa nekom revolucionarnom idejom?

Ljubav prema inovacijama i dalje tinja i ne prestaje. Sada se na takvim takmičenjima sve češće pojavljujem u ulozi mentora i pokušavam svoju ljubav i iskustvo prenijeti na mlade ljude sa kojima radim. U tajnosti nove ideje nastaju na papiru ili negdje u garaži i nadam se da će neka od njih što prije vidjeti svjetlost dana. Za mene bi bio uspjeh da još jednom makar malo promjenim život na bolje.

Koliko Bosna i Hercegovina prepoznaje, uvažava, primjenjuje i koliko nagrađuje trud i rad jednog inovatora?

Nažalost taj trud, rad i zalaganje često ostanu po strani i često obezhrabre mlade naučnike. BiH mora da shvati da su ovi mladi ljudi ti koji donose promjene za bolje sutra i na njima država ostaje. Ovakav jedan projekat je divan način da se čuje glas tih mladih ljudi, da ih ponovo ohrabri kako bi mogli nastaviti dalje putem koji su odabrali.

Tvoja zlatna medalja i tvoj nainteresantniji projekat je rezultat ideje koja se desila na totalno ne tipičnom mjestu. Gdje i kako se desila ideja i šta je ustvari nastalo iz nje?

Svi oni koji su radili nešto u inženjerskom poslu, znaju da tako ideje dođu kada ih najmanje očekujete. Moja je jedne ljetne večeri ni manje ni više nego na pjena party-u, u svoj toj zabavi i uživanju u muzici mi je palo na pamet da bi pjena poput te mogla da se koristi kao termoizolacioni materijal za dvoslojne plastenike. Tako je nastao moj energetski efikasan, ekološki prihvatljiv, ekonomičan i pametni plastenik, koji je tri puta efikasniji od redovnog, daje jedno i pol sjetvu više godišnje i uspio me je odvesti do Amerike i NASE.

Ina Salihović je kandidatkinja za BIGBANG priznanje #HEROJIGENERACIJE iz kategorije inovacije.

Za Inu možete glasati OVDJE.

Facebook Comments