15-godišnja plivačica iz Tuzle višestruka prvakinja države

- Kategorija: BIG BANG #HerojiGeneracije

PROFIL KANDIDATKINJE:

MIA TANOVIĆ

KATEGORIJA: SPORT

GODIŠTE: 2005

MJESTO: TUZLA

 

Mia Tanović je rođena 24.2.2005. godine. Pohađa OŠ “Jala”, deveti je razred i odlična učenica. Prošle godine postala je višestruka državna prvakinja i svojim rezultatima izborila nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Plivanje trenira od 6-te godine. Najbolje plivačke rezultate ostvaruje u KVS “Sprint” Tuzla. Pored titule višestruke državne prvakinje koju je Mia izborila na državnim prvenstvima, Mia je u 2019. godini ostvarila nastup na još 10 međunarodnih takmičenja (do 7 država učesnica) pri čemu je osvojila 5 pehara za najbolju plivačicu mitinga u svojoj kategoriji i ukupno 32 zlatne, 6 srebrenih i 5 bronzanih medalja.

 

Samo petnaest godina i samo u prošloj godini tri stvarno velika rezultata, koliko se coronavirus odrazio na tvoje ostale dobre rezultate koje si željela postići?

Prošla godina je bila uspješna i ove godine sam trebala nastaviti, pokušati poboljšati rezultate i sve je stalo i takmičenja se ne održavaju. Imali smo pauzu od dva mjeseca, treniramo, pokušavamo se vratiti u staru formu i nadam se da će ovo sve brzo biti iza nas.

Koliko je odricanja uključeno u bavljenje ovim sportom, imaš li dosta vremena za druženje i prijatelje?

Odricanja su velika, ostane mi malo slobodnog vremena, jer ako imamo školu treninzi su navečer. Pored šest treninga u sedmici, imam tri do četiri kondiciona treninga. Kada nemamo školu imam treninge na bazenu dva puta dnevno i tri do četiri kondiciona treninga sedmično.

Kao reprezentativka Bosne i Hercegovine i plivačica, postoji li mjesto na kojem maštaš da zaplivaš, bio to okean, more, bazen i zašto?

Ako pričamo o plivanju, bazen je za mene najbolja opcija i tu se najbolje osjećam. More, rijeka ili jezero bi mi najbolji bili za kupanje.

Dosadašnji postignuti rezultati svima nama govore da su pred tobom tek velike stvari. Kako ti sebe vidiš u budućnosti i plivanju?

Pokušavam da mi forma ne pada i u ovim vremenima, imam želju da rezultate poboljšam i pokušam da se dokažem.

Mia Tanović je kandidatkinja za BIGBANG priznanje #HEROJIGENERACIJE iz kategorije sport.

Za Miu možete glasati OVDJE.

Facebook Comments