(VIDEO) Muzej Istočne Bosne Tuzla prikuplja materijal za period 1992.-1995.

- in Tuzla, U fokusu

Muzej Istočne Bosne Tuzla je započeo projekat prikupljanja muzejskog materijala za period Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. Pozvali su i građane da se odazovu i pomognu Muzeju da prikupi dovoljno materijala, koji će u narednom periodu biti i izložbena zbirka. Sve s ciljem da ratni period podneblja sjeveroistočne Bosne ne bude zaboravljen.

Muzej Istočne Bosne Tuzla već ima određene predmete koji potiču iz perioda 1992.-1995. godina, svakako najzanimljiviji su lični predmeti heroja Hajre Mešića, pancir, šljem i košulja.

“Već smo prošle godine imali svoju prvu samostalnu izložbu na temu 2. korpus. To je prva samostalna izložba kada je u pitanju Muzej Istočne Bosne i period 1992. -1995. godina. U protekle dvije godine prikupili smo veliki broj dokumentacionog materijala, onda trodimenzijalnih predmeta koji se uglavnom odnose na onaj vojni dio.”

Osim vojnog dijela ratnog perioda, muzej je zainteresovan i za civilni dio života građana BIH, u vrijeme rata. Muzejski značajan materijal za period Odbrambeno-oslobodilačkog rata uključuje: lične dokumente, naredbe, propusnice, biltene, fotografije, video-zapise i novinarske članke, lične predmete boraca, civila, zastave, ambleme.

Školstvo, zdravstvo, zanati, pisma, poruke, odjevni predmeti, sve ono što smo koristili u tom periodu 1992.-1995. bi nam dobro došlo, pa ako građani imaju takvih predmeta, mi smo otvoreni da dođu i donesu te predmete, da na licu mjesta pogledamo je li to to, i može li poslužiti ovoj svrsi“, dodaje Ibrić.

Svi donirani predmeti trebaju svjedočiti o formiranju i ulozi, Teritorijalne odbrane Tuzle i drugih opština TK, Rezervnog sastava milicije, Patriotske lige, Tuzlanskih brigada i drugih brigada sa područja TK, Drugog korpusa, Zlatnih ljiljana, Narodnih heroja, Kulturnih i društvenih aspekata, dolasku i prihvatanju izbjeglica. Ratni načelnik Tuzle, smatra ovo odličnom idejom, koja treba promovisati ulogu oslobodilaca Tuzle ali i cijele BIH.

“Muzej je najbolji dokaz i ja bih rekao mjesto gdje se sva negiranja, mogu autentično negirati dokazima o onome što se zbivalo u BIH.”

Bešlagić dodaje da ovaj muzej i ratna zbirka mogu biti mjesto gdje se mladi ljudi mogu edukovati o ratnim dešavanjima.

Mislim da to treba biti mjesto gdje će dolaziti mlade generacije i na historijski način, na prezentaciju tih dokumenata učiti se i jednostavno ne dozvoliti da nam se dogodi sve ono što nam se dešavalo svih ovih godina“, dodaje Bešlagić.

Iz Muzeja Istočne Bosne su kazali da je krajnji cilj ovog projekta čuvanje od zaborava ovog dijela savremene historije naše države, njena prezentacija i afirmacija, te ukazivanje na društvenu opasnost od pojave fašizma.

U nastavku pogledajte kompletnu priču našeg Vahidina Mujagića.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments