Globalni turizam je izgubio gotovo 200 milijardi dolara tokom karantina

- Kategorija: Svijet
Umjesto da predstavlja procvat turističke sezone, april se pretvorio u katastrofu, a međunarodni dolasci su pali za 97 posto, navodi UNWTO. To znači povećanje veće od 40 posto u odnosu na pad u martu.

“Između januara i aprila 2020. godine dolasci turista su pali za 44 posto, što znači gubitak od 195 milijardi dolara za međunarodni turizam”, stoji su saopćenju.

Procjenjujući mogući ekonomski pad zbog pandemije, UNWTO je ranije saopćio da bi se zbog ograničenja putovanja moglo izgubiti između 910 milijardi i 1,2 biliona dolara prihoda u turističkom sektoru te ugroziti 120 miliona radnih mjesta. Određena su tri moguća scenarija, a čak i prema najboljem od njih se očekuje pad od 58 posto u odnosu na prethodnu godinu.

“Nagli i veliki pad broja turista prijeti radnim mjestima i ekonomijama. Ključno je da se pokretanje turizma bude prioritet te da se time upravlja odgovorno”, izjavio je generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

U drugom izvještaju UN-ova agencija ističe da kriza još uvijek nije gotova te da se turizam polako pokreće dok zemlje ukidaju ili barem ublažavaju restrikcije.

Izvor: Klix.ba
Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments