Violinistica(23) iz Tuzle potiče mlade da se bave umjetnošću

- Kategorija: BIG BANG #HerojiGeneracije

PROFIL KANDIDATKINJE:

MAIRA ISAKOVIĆ

KATEGORIJA: MUZIKA

GODIŠTE: 1996

MJESTO: TUZLA

Maira Isaković je rođena u Tuzli 1996. godine, gdje je započela svoje obrazovanje u muzici, te ga potom nakon završetka srednje škole nastavila u Sarajevu na Muzickoj akademiji gdje je diplomirala 2019.godine. Nastavak master studija je započela na Konzervatoriju u Vigu, u Španiji u sklopu Erasmus + programa. Nakon završetka razmjene se vratila u Bosnu i Hercegovinu te joj je trenutna želja tu djelovati, završiti svoje školovanje i pokušati potaknuti što više mladih da se bave kretivnim zanimanjima, umjetnošću pa i samom muzikom.

Kako se rađa ljubav prema violini i kako se jedna osoba odluči baš za ovaj instrument?

Ja sam imala jednu veliku sreću da je violina oduvijek svirana u porodici, otac i brat mi sviraju violinu i samim tim sam ja bila uključena u sve to od samog početka. Odrastala sam uz to, gledala sam brata čitav život kako svira i vježba. Nekako se podrazumijevalo da ću i ja da sviram violinu i kada je došao moj red, ja nisam bila sigurna da li želim violinu ili klavir. Kao mala sam bila zaljubljena u klavir, ali u trenutku kada je došao prijemni ispit, ispostavilo se da ću ići na violinu i moja ljubav se tek tada i rodila, kada sam upoznala instrument više i provela sa njim više vremena.

Ti si obrazovana umjetnica, može li se u Bosni i Hercegovni na neki način dobiti dovoljno medijskog prostora, publiciteta i na kraju živjeti od violine i umjetnosti?

Ja nastojim da vjerujem da se u Bosni i Hercegovini može sve, iako moram priznati da je izvor prihoda vrlo kratak i nizak i veliki broj umjetnika ima problem sa time. Mislim da i dalje može, zapravo je stvar organizacije i povezivanja sa ljudima. Nažalost trenutno je situacija takva da nemamo razvijen neki određeni sistem, kako to odraditi. Mislim da je Bosna i Hercegovina imala takav sistem prije, ali nažalost shodno svim dešavanjima se taj redoslijed svega izgubio. Sve se može uspjeti uz puno truda, rada, organizacija i projekata koji će zapravo biti naši prihodi i nešto što će nam olakšati sve.

Jedan od tvojih ciljeva je završiti školovanje i motivisati mlade da zavole umjetnost. Kako?

Neko ko se odluči da se bavi umjetnošću ima to već u sebi, stvar je društvenog i cjelokupnog stanja, ne možemo misliti samo na ljude koji to žele nego moramo to probuditi kod drugih ljudi. Mladi bez obzira što ne znaju da li će se baviti muzikom, imaju priliku da učestvuju u tome. Danas puno mladih misle ako nemaju obrazovanje da ne mogu da se uključe u to, zapravo mogu i mislim da su takva društava najbolji način i nešto što nas motiviše, shodno tome nešto će se desiti nakon toga, bio neki to neki koncert ili predstava. To je taj mali krug koji mislim da je najbolji način za početak, ali dalje kako se stvari razvijaju to je više individualno.

Gdje Mairu vidimo u naredne dvije, tri godine? Kakvi su ciljevi? Kakvi su planovi?

Moj trenutačni cilj je da završim svoje školovanje u Sarajevu. Želim da nastavim dalje, da idem na usavršavanje, da li će se to desiti u Bosni i Hercegovini ili ne, nisam još sigurna. Bosna i Hercegovina je uvijek bila moja refleksija svih uspjeha i neuspjeha, željela bih za početak ostati tu i pokušati nešto.

Maira Isaković je kandidatkinja za BIGBANG priznanje #HEROJIGENERACIJE iz kategorije muzika.

Za Mairu možete glasati klikom OVDJE.

Slične objave

Facebook Comments