BiHVijesti

Josip Šimić Đinđić oslobođen svih optužbi pred Opštinskim sudom u SarajevuOpštinski sud u Sarajevu oslobodio je Šimića Đinđića krivice za krivotvorenje isprava, prevare i lažnog predstavljanja, potvrdio je njegov advokat Ifet Feraget za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

U presudi je, prema riječima Ferageta, potvrđeno da su vjerodostojni transkripti o razgovoru između glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružice Јukić.

“Oslobođen je po svim tačkama, ukupno je bilo sedam tačaka, tačka tri je bila podijeljena na četiri, da tako kažemo pod-tačke, tako da se radilo o deset krivičnopravih radnji i on je oslobođen po svim tačkama optužnice”, rekao je Feraget.

Šimić je ranije priveden nakon što je Tužilaštvo BiH primilo izvještaj SIPA-e u kojem se navodi da ova agencija nije učestvovala u praćenju Tadić i Jukić, a što je utvrđeno internom kontrolom.

Interna kontrola je pokrenuta nakon što je novinar Josip Šimić Đinđić podnio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića, a koji je izjavio da je u pitanju “falsifikovani akt” SIPA-e u kome se kao prilog navode shema kretanja Tadićeve i njeni razgovori s Jukićevom.

Glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Azra Bavčić za BIRN BiH je rekla da će se ova institucija žaliti nakon što zaprimi pismeni otpravak presude.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button