Zanimljivosti i zabava

Pogledajte koje su to rase pasa ilegalne u svijetu

Određene pasmine pasa u različitim dijelovima svijeta smatraju se preopasnima i nepoželjnima za održavanje. Neki misle da su takve pasmine po prirodi agresivne i da ih je teže izdresirati, a u nekim zemljama posjedovanje tih pasmina čak je zabranjeno i kažnjivo. Ovih deset vrsta smatra se najilegalnijima na svijetu. Provjerite zašto.

Kanarski mastif

Ova pasmina ilegalna je u Australiji i na Novom Zelandu. Smatra se veoma agresivnom pasminom te se zbog toga ne preporučuje obiteljima s djecom.

image

Kanarski mastif

Rotvajler

Ovi psi izrazito su snažni i razigrani. Ukoliko ih se ne dresira pravilno, mogu postati agresivni. Zbog toga su zabranjeni u Poljskoj, Portugalu, Rumuniji i Irskoj.

image

Rotvajleri su snažni i razigrani

Tosa Inu

Uglavnom se uzgajaju za borbe te mogu biti veoma teški i snažni. Također su i veoma zaštitnički nastrojeni. Ilegalni su u mnogim europskim državama poput Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva.

image

Tosa Inu

Doberman

Dobermani su jedna od najnepoželjnijih vrsta pasa u SAD-u. Nije ih lako dresirati i ne slažu se najbolje s nepoznatim ljudima i psima.

image

Dobermani se ne slažu najbolje s nepoznatim ljudima

Fila Brasileiro

Imaju reputaciju izvrsnih pasa čuvara. Uzgajani su da čuvaju krda pa su neprijateljski nastrojeni prema svakoj potencijalnoj meti. Kada jednom napadnu, nemoguće ih je zaustaviti. Zabranjeni su u Ujedinjenom Kraljevstvu i Norveškoj.

image

Fila Brasileiro

Argentinska doga

Iako su ovi psi jako druželjubivi i uživaju u obiteljskim aktivnostima, jako im je teško uspostaviti kontakt s nepoznatim ljudima. Također, trenira ih se za borbe. Zabranjen je u najmanje deset zemalja poput Portugala i Australije.

image

Dogo Argentino/

Američki buldog

Ovi psi izrazito su vezani uz svoje vlasnike. Jako su snažni i imaju izražen instinkt za čuvanje. Ne slažu se ni s kim osim sa svojim vlasnicima i mogu biti izrazito opasni. Zabranjeni su u Danskoj i Singapuru.

image

Američki buldog/

Kavkaski ovčar

Mogu biti jako veliki i teški i imaju jako dug životni vijek. Trenirani su da čuvaju domaće životinje i reagiraju na prijetnju, stoga mogu biti vrlo opasni. Zabranjen je u mnogo zemalja, pa čak i u onoj iz koje potječe, Gruziji.

image

Kavkaski ovčar/

Tibetanski mastif

Ova pasmina jedna je od najskupljih te izgleda poput lava. Odlični su psi čuvari, ali su zabilježeni mnogi slučajevi u Kini kada su ovi psi napali i ozlijedili ljude zbog čega su tamo u određenim pokrajinama zabranjeni.

image

Tibetanski mastif/

Pitbull

Pitbulli su vrsta koja se najviše vezuje uz agresivno ponašanje i mišićavost. Iako neki misle da se ovi psi rađaju zli i agresivni, to je daleko od istine jer su jako umiljati i pogodni za porodicu. Ipak, ilegalni su u mnogim državama diljem svijeta, pogotovo u SAD-u.

image

Pitubuli su jako umiljati i pogodni za porodicu


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button