Zanimljivosti i zabava

Kovčeg sa blagom pronađen u ruševinama dvorca iz 14. vijeka

Kraljevski dvorac Novi Sac danas je uništena srednjovijekovna građevina stara preko 600 godina. Smatra se da su nacisti tamo sakrili ukradene stvari kad su okupirali Poljsku.

Blago je uključivalo različitu kućnu srebrninu, uključujući čaše i pribor za jelo, a grupa pronalazača izvijestila je o ovom velikom otkriću na profilu na Fejsbuku.

Lokalni arheolog Bartolomej Urbanski rekao je za medije da su predmeti, vjerovatno sa prelaza 19. i 20. veka, povezani sa jevrejskim obredom i vjerovatno zakopani tokom Drugog svetskog rata.

Možda će Vas zanimati i:

Vodeći istraživač Stanislav Pustulka prvo je pronašao fragmente papira prije nego što je otkrio i srebro. “Počeli smo lagano da vadimo papir koji se pojavio prvi, bio je u jako lošem stanju. Nakon nekog vremena, videli smo srebro, mnogo srebra”, rekao je on.

Sto tri srebrna predmeta bila su zakopana u zarđalom kovčegu a svaki od njih navodno je izrađen u Austriji ili Poljskoj.

Poljski dvorac u čijoj je blizini otkriveno srebro nacisti su pretvorili u baraku 1941. godine, a korišćen je i kao skladište municije. Poljski vojnici raznijeli su nacističku baraku 1945. i gotovo u potpunosti uništili dvorac.

Ostali nalazi u dvorcu uključuju i kolekciju novčića iz 15. veka.

Dvorac se istražuje jer postoje planovi da se obnovi. Stvorio ga je kralj Kazimir Veliki između 1350. i 1360. godine.

Srebrno blago biće predato arheolozima koji će popisati sve predmete, a zatim ih izložiti u lokalnom muzeju.

(B92)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button