Lifestyle

Mlić – idealno brdo za tuzlansko skijalište (FOTO)










“Futurist”, Udruženje za razvoj turizma u BiH, postavilo je sebi zadaću da ide u susret vremenu koje dolazi, da podstiče razvoj određenih turističkih sadržaja i aktivnosti u turističkim destinacijama, da sve to analizira i sugeriše, lokalnim i višim nivoima vlasti. I sve to samo sa jednim i jedinim ciljem, da na ovim našim prostorima dođe do bržeg i sveobuhvatnijeg razvoja turističke djelatnosti. Svaki, pa i najmanji turistički sadržaj doprinosi razvoju turizma u BiH, pa bi u tom pravcu sigurno dobro došlo i jedno gradsko skijalište u Tuzli.

2

Možda će Vas zanimati i:

Tuzlansko skijalište – DA ili NE? trebalo bi da ima samo jedan odgovor. Od ideje do realizacije put je dug, posebno ako nema dobre volje, vizije…

“Predložit ćemo gradskoj upravi Grada Tuzle i vijećnicima Gradskog vijeća da razmotre ovu našu ideju o lokaciji za gradsko skijalište na sjevero-zapadnoj strani brda Mlić u Gornjoj Grabovici. Već duže vrijeme istraživali smo razne lokacije i neke tehničke parametre, a oni za Mlić su: udaljenost brda Mlić od Brčanske Malte je 4 km, putna i komunalna infrastruktura postoji – dobra, gradski prevoz do Grabovice ima, zimska temperatura na Mliću je niža od gradske za 2 do 4 stepena, vodotok – ima, radi instalacije vještačkog zasnježivanja u perspektivi. Šumski put do vrha Mlića – ima. Lokalno stanovništvo prihvata razvoj turizma i prijateljski je raspoloženo naspram ovakve ideje. Ski Mlić bio bi prvenstveno rekreativno skijalište za sve uzraste i generacije. A kasnije kada se uspostavi sva potrebna Ski infrastruktura možda to bude i takmičarska staza za mlađe uzraste”, kaže za BH Glas Ivica Žižak, predsjednik Udurženja “Futurist”, te dodaje:

4

“Ski staza bi išla sa vrha Mlić, spuštala se blagom sjevero-zapadnom padinom, prvo kroz šumski koridor a onda preko postojećih pašnjaka, sve do Grabovičkog potoka i završavala bi kod objekta bivše OŠ u Gornjoj Grabovici. Ukupna dužina ove Ski staze iznosila bi oko 1000 metara, sa visinskom razlikom od 95 metara. Dužina žičare iznosila bi oko 500 metara.”

3

“Gornja Grabovica bi dobila šansu da zaustavi iseljavanje kroz razvoj seoskog turizma (austrijski recept). A razni sportski klubovi, planinari, izviđači, brdski biciklisti, udruženja, paraglajderi i drugi ljubitelji prirode i čistog planinskog zraka dobili bi jednu novu lokaciju, vazdušnu banju. Ovaj prostor, prije i poslije Ski sezone sigurno bi bio posjećen tokom cijele godine, pogotovu vikendima. To podrazumijeva da svakog vikenda radi i žičara, kada to vremenski uslovi dozvoljavaju”, kaže Žižak.

Izvor: bhglas.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button