Zanimljivosti i zabava

“RAZGOVORUŠA”: Nenina kutija za kahvu










NAGRAĐENA PRIČA

Ne postoji zemlja na zemaljskoj kugli kao što je ova naša BiH. “Razvukla” se na skoro pedeset i dva kilometra kvadratna, smjestila na brdoviti balkan i prkosi. To što sam rođena baš u ovoj zemlji, na hiljadu je načina već obilježilo moj život. Oblikovalo me i kao osobu i naučilo važnim lekcijama u životu. I za razliku od mnogih drugih kojima je zemlja u kojoj su rođeni samo izgovor da odu što dalje, ja sam zahvaljujući sreći da sam rođena baš ovdje na dar dobila i neke vrijedne poklone.

Jedan od najvećih, a najljepših je nenina kutija za kahvu. Niđe veze, reći će mnogi. Ali ne znaju oni, što znam ja. Nena je na bolji svijet “preselila” nekoliko mjeseci prije nego što sam rođena, ali ja danas svima govorim kako je ja poznajem. I uopšte nisam luda! Svi su me redom sa nenom upoznavali kroz ovu, ili onu anegdotu, pričali mi o neni i ovako i onako, pokazivali njene fotografije, ali meni je za nenu sve rekla njene kutije za kahvu.

Velika, drvena i ručno rađena kutija u kojoj je držala kahvu otkriva njenu dušu. Jer samo osoba koja toliko voli kahvu, može imati tako veliku kutiju u kojoj je drži. Samo osoba koja zna piti kahvu, i zna šta je kvalitetna kahva može znati da miris priča za kahvu, isti onaj miris koji se još i danas osjeti u neninoj drvenoj kutiji. I samo onaj kome je kahva više od navike može ručno izraditi kutiju u kojoj će je držati. A samo zato što sam rođena baš u ovoj zemlji, u kojoj se, uprkos svemu, tradicija čuva, njeguje i prenosi sa koljena na koljeno, ja sam imala priliku upoznati svoju nenu.

Jer mrtav je samo onaj na koga nemaš nikakva sjećanja.

DOBITNICA: Aida Tupkušić



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button