U BiH 5.500 migranata, kretanje u porastu nakon ublažavanja mjera zbog pandemiije

- Kategorija: BiH

Ako se prati dinamika kretanja migranata kroz regiju zapadnog Balkana i šire, povećani priliv se mogao očekivati dolaskom proljeća i toplijih dana, kad povoljniji vremenski uvjeti i vegetacija pogoduju i olakšavaju kretanje migranata.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Feni su kazali da je, s obzirom na situaciju uzrokovanu pandemijom virusa korona, došlo do promjene te pojave u proteklom periodu i trenutna situacija je da su migranti ostali zaglavljeni i u situaciji da borave na mjestima gdje su se zatekli.

“Ublažavanje ili ukidanje mjera od širenja virusa korona u BiH i u susjednim državama zapadnog Balkana i šire, svakako je doprinijela da se situacija u vezi kretanja migranata mijenja. Zabilježeno je da su kretanja migranata unutar BiH, kao i prema izvještavanjima Granične policije, u porastu. Pretpostavljamo da će broj ulazaka u BiH biti veći nego u prethodnim mjesecima”, naglasili su iz IOM-a.

Po podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini je registrirano 5.545 migranata, u sedam prihvatnih centara. Većinom su to mlađi muškarci, najčešće porijeklom iz Pakistana, Afganistana, Maroka, Bangladeša.

Od ukupno registriranih, 3.301 migrant je na području Unsko-sanskog kantona, a smješteni su u pet prihvatnih centara. U prihvatnom centru Lipa smješteno je 1.146 miranata, Miral 934, Sedra 386, Bira 529 migranata, te u prihvatnom centru ‘Borići’ 306 migranata. Na području Kantona Sarajevo, u prihvatnom centru Blažuj boravi 1.828 migranata, a u centru Ušivak 416 migranata.

Izvor: Klix.ba

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments