Svijetom se šire protesti protiv rasizma

- Kategorija: Svijet, Tuzlanski Valter
epa08469685 Protesters take part in a demonstration to protest in support of the George Floyd protests in the United States, and also to commemorate a similar circumstance in France when Adama Traore, a 24-year-old Frenchman was killed in 2016 by police, during an rally in Champ de Mars next to the Eiffel Tower in Paris, France, 06 June 2020. EPA-EFE/YOAN VALAT

Hiljade demonstranata izašli su u subotu na ulice Evrope i Australije, kao i stotine u Tokiju i Seulu, kako bi podržali američke demonstracije.

Protesti protiv rasizma kakvi još nisu viđeni na Starom kontinentu sada se šire i diljem Evrope, s desecima hiljada demonstranata na ulicama, prenijela je Hina navode britanske agencije.

U Londonu su usprkos kiši na ulice izašle hiljade ljudi, okupivši se pred zgradom parlamenta. Demonstranti su nosili zaštitne maske zbog korona virusa i uzvikivali slogane poput „Bez pravde nema mira, ne rasističkoj policiji“, baš kao i demonstranti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Hiljade demonstranata okupilo se ispred Downing Street nakon skupa na trgu ispred parlamenta i nakon marša kroz centar Londona.

Demonstracije su održane i u Manchesteru, Cardifu, Sheffieldu i Newcastleu.

Stanovnici su na ulice izašli i u Berlinu gdje su popunili središnji Alexanderplatz, a demonstracije su održane i u Hamburgu i Varšavi.

‘8 minuta i 46 sekundi tišine’

Pariške vlasti zabranile su proteste ispred američke ambasade i na livadama oko Eiffelovog tornja, no demonstranti su svjedno stigli u blizinu Placea de la Concorde, u blizini ambasade, noseći natpise poput „Black Lives Matters“.

Snage sigurnosti postavile su zaštitnu barijeru preko trga kako bi spriječili demonstrante da se dodatno približe ambasadi, a u blizini je i Elizejska palača, sjedište francuskog predsjednika.

Protesti su održani i u Aziji i u Australiji, no u manjem opsegu zbog mjera socijalnog distanciranja koje su na snazi.

Izvor: Agencije

Facebook Comments