Tuzlak viceprvak svijeta i Evrope u sjedećoj odbojci

- Kategorija: BIG BANG #HerojiGeneracije

PROFIL KANDIDATA:

JASMIN BRKIĆ

KATEGORIJA: SPORT

GODIŠTE: 1991

MJESTO: TUZLA

Jasmin Brkić rođen 1991. godine u Tuzli, gdje je ujedno i odrastao i stekao obrazovanje. Pohađao je Elektrotehničku srednju školi u Tuzli te nakon toga upisao studij Menadžment u sportu i stekao je zvanje bachelor Menadžer u sportu. Djetinjstvo mu je  bilo malo drugačije od djetinjstva jednog prosječnog dječaka. Naime, u dobi od 15 mjeseci, u eksploziji granate ranjen je, što je za posljedicu donijelo invaliditet u nozi od 60%. Samo odrastanje su pratili različiti izazovi, kako emotivni i psihički tako i fizički, no to mu je pomoglo da sazrije brže i da se trudi da postigne što bolje rezultate za sebe. Njegova borba mu je pomogla da istraje te da svojim primjerom pokaže da nema “nemogućih” stvari, već da se sve postiže samo vjerom u sebe i posvećenošću svom cilju.

Ono što mu je pomoglo da postane osoba kakva jeste danas je promjena u tradicionalnom načinu razmišljanja, te prihvatanje i suočavanje sa svojim problemima što je svakako vodilo brže ka tome da pronađe rješenje. Sada je reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci i ima priliku da prvi put ide na Olimpijske igre i predstavlja svoju zemlju. Smatra da svojim primjerom može pokazati i mladim ljudima da se snovi mogu ostvariti, da mogu podijeliti svoje savjete kako da se nose sa poteškoćama i da uprkos svim negativnim stvarima koje život nosi, možemo uvijek naći razlog da se nečemu radujemo i ostvarimo uspjeh.

Jasmin je tokom svoje karijere osvojio brojna priznanja i medalje, među njima se nalaze srebrne medalje sa Svjetskog i Evropskog prvenstva u sjedećoj odbojci. Jasmin je prošle godine dobio priznanje za “Najuspješnijeg sportistu u sportu osoba sa invaliditetom”  na području TK.

Ako bismo i od koga mogli posuditi malo motivacije to bi bio ti, gdje ti pronalaziš motivaciju i šta je to što te motiviše da ideš naprijed bez obzira na prepreke?

Motivacija proizilazi iz želje za uspjehom, ljubavi prema sportu, ostvarivanjem što boljih rezulatata. Sama pomisao da osvajanjem nekih od medalja na velikim takmičenjima je ogroman podstrek za napredovanjem, još veća satisfakcija kada vidim da moj doprinos izmami osmjehe kako meni, tako i građanima Bosne i Hercegovine. Nema veće motivacije od te da su građani naše zemlje nasmijani i sretni.

U svojoj biografiji spominješ bitnu promjenu u tradicionalnom načinu razmišljanja, nakon koje dolaze promjene. Kako je to ustvari kod tebe izgledalo?

Moje tradicionalno razmišljanje vodi me u tom pravcu kako bi dalje u svom životu i zalaganju održavao tradiciju najuspješnijeg sportiste u sportu osoba sa invaliditetom, te ukazao svima da samo borbom mogu pokazati svoj uspjeh i nastavljati dalje tradiciju. Prošlost me naučila da uvijek trebamo da budemo jednaki bez obzira na nedostatke sa kojima se osobe suočavaju. Samo tada uvijek mogu izvući svoj maksimum i ostvariti što bolje rezultate. Moja poruka bi bila da nikad ne treba da odustajete.

Kako je osobama sa invaliditetom u sportu na području Tuzlanskog kantona?

Iskreno, ne baš na zavidnom nivou iz tog razloga, sama reprezentacija Bosne i Hercegovine i klubovi u sjedećoj odbojci nemaju dovoljno pažnje, nisu dovoljno medijski okrijepljeni da bi mogli da budu na najvišoj sceni. Sam sport sjedeća odbojka doprinio je u razvoju osoba sa invaliditetom i tako je spasio mnoge osobe od depresije i sličnih problema. Smatram kada bi se to poboljšalo, da bi drugačije razmišljanje bilo ka samom sportu.

Prošle godine si izabran kao najuspješniji sportista u sportu osoba sa invaliditetom na području Tuzlanskog kantona i to je samo jedno od priznanja. Šta planiraš dalje?

Dobio sam priznanje za najuspješnijeg sportistu sa invaliditetom u Tuzlanskom kantonu, ali ne samo u Tuzlanskom kantonu već u Federaciji Bosne i Hercgovine i cijeloj Bosni i Hercegovini. Ta priznanja koja sam ostvario su mi dala nove planove za budućnost vezano za sport, da i dalje budem u top formi, da ostvarujem značajne rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni. Sljedeće godine reprezentacija Bosne i Hercegovine ima učešće na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Fokus ću da usmjerim prema tome, da se što bolje spremmim i nadam se najboljem rezultatu, a to je zlatna medalja na Paraolimpijskim igrama.

Jasmin Brkić je kandidat za BIGBANG priznanje #HEROJIGENERACIJE iz kategorije sport.

Za Jasmina možete glasati klikom OVDJE.

 

Facebook Comments