TuzlaValter Tuzlanski

U Ateljeu “Ismet Mujezinović” održan okrugli sto #neVIDLJIVAuPOLITICI

U Ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla održan okrugli sto na temu #neVIDLJIVAuPOLITICI u organizaciji Udruženje “Ženska Vizija” Tuzla, u saradnji sa Udruženjem “Viktorija” Pale uz finansijsku podršku “Ženska mreža BiH”.

Možda će Vas zanimati i:

Moderator večeras održanog okruglog stola je Amela Hajvaz predsjednica udruženja “Ženska Vizija” Tuzla a njeni gosti su bile žene iz više političkih stranaka iz Tuzle: Edina Kremić Stranka za BiH, Nataša Pavić HDZ, Hidajeta Jarčević PDA, Sanela Hadžimehmedović SDA, Mirjana Marinković Lepić, Stana Nalić SDP, Nedžada Avdić kao nezavisni kandidat i Selma Čosić Stranka Sefer Halilović.

U svim diskusijama iznesene su problematike sa kojima se žene nalaze uz preporuke veće saradnje žena  u svim političkim strankama.

40% NIJE RAVNOPRAVNOST, Zakon o ravnopravnosti spolova kao i drugi međunarodni dokumenti su naš alat u borbi protiv diskriminacije je poruka ženama Bosne i Hercegovine a naravno i muškarcima.

Međutim još uvijek nije došlo do suštinske promjene statusa i utjecaja žene u političkom životu. Žene su i dalje na marginama političke moći, lišene utjecaja na formuliranje i provođenje politika.

Na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini postoji rodni debalans koji je najizraženiji na najvišim nivoima vlasti. BiH nikad nije imala niti jednu ženu članicu tročlanog Predsjedništva koje ima funkciju šefa države. Na poziciji predsjednika Federacije BiH, od uspostavljanja ove funkcije 1994. godine, od 11 predsjednika bila je samo jedna žena u periodu od 2007. do 2011. godine. Nijedna vlada u svom punom sazivu nije imala više od dvije ministrice od ukupno 17 ministarstava. Idući na niže nivoe vlasti, muškarci su dominirali i kao predsjednici vlada u svih deset kantona u FBiH, a među 100 kantonalnih ministara bilo je samo osam žena, i to najčešće u tzv. klasičnim ženskim portfeljima koji se bave stambenim pitanjima, socijalnom i zdravstvenom zaštitom, radom i obrazovanjem.

Veliku prepreku ravnopravnoj zastupljenosti žena u političkom životu predstavlja i nedovoljna podrška političkih partija ženama-članicama u kreiranju političkih programa i političkoj afirmaciji, iako u statutima političkih partija nema izričitih prepreka ženama da učestvuju u radu organa stranke.

Kao konstatacije diskusija okruglog stola da  položaj žena u javnom i političkom životu Bosne i Hercegovine je bio i ostao nepovoljan i da se u svim strankama treba boriti da se taj položaj promjeni različitim vrstama borbe.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button