Big Bang #HerojiGeneracijeU fokusu

PREDSTAVLJAMO: Almin Hodžić(19) iz Tuzle drugi najbolji kickboxer Evrope
PROFIL KANDIDATA:

ALMIN HODŽIĆ

Možda će Vas zanimati i:

KATEGORIJA: SPORT

GODIŠTE: 2001

MJESTO: TUZLA

 

Almin Hodžić, reprezentativac BiH u kick-boxingu, rođen 13.04.2001. godine u Tuzli. Od svoje četrnaeste godine počinje se baviti kick-boxingom, a od 2015. godine počinje nastupati na amaterskim takmičenjima. Početkom 2016. godine osvaja prvu zlatnu medalju i postaje državni prvak u disciplini low kick. Godinu dana kasnije (2017.) brani tu titulu, te je i dan danas državni prvak u navedenoj disciplini. Višestruki prvak države u disciplini full contact (2017., 2018.), kao i višestruki prvak države u disciplini K1 u konkurenciji juniora (2017.) i seniora (2018.). Osvajač internacionalnih prvenstava i višestruki osvajač Balkanskih kupova. Kao član reprezentacije BiH više puta je predstavljao državu na Europskim i Svjetskim prvenstvima, gdje na zadnjem prvenstvu Europe, u konkurenciji juniora, osvaja srebrenu medalju za Grad Tuzlu i državu Bosnu i Hercegovinu. 2019. godine od strane Sportskog saveza Tuzlanskog kantona, uručena mu je plaketa za najboljeg juniora Tuzlanskog kantona u 2019. godini.

Kakav je osjećaj braniti boje Bosne i Hercegovine na velikim takmičenjima?

Ja mislim da sam ja u zadnjih par godina pokazao da sam možda najbolji u Bosni i Hercegovini, izabran sam od strane selektora Veselina Đurića da budem predstavnik u svojoj kategoriji. Velika mi je čast da predstavim svoju državu na velikom prvenstvu, za sebe smatram da sam veliki patriota i lakše mi je da se sa tim izazovima izborim. Nadam se da ću ove godine biti predstavnik u seniorskoj konkurenciji jer sam se počeo takmičiti kao senior.

S obzirom na veliki broj medalja, da li postoji neka prostorija gdje ih sve čuvaš?

U mojoj kući je puno male djece pa moje medalje služe kao igračke, ja pola svojih medalja ne znam gdje se nalaze. Sreća moji pehari su veći pa znam gdje se nalaze, a za medalje nemam neki prostor jer ih u toj sredini ne mogu sačuvati na jednom mjestu.

Zbog čega bi se jedna mlada osoba odlučila za ovaj tip fizičkog sporta, koji u sebi ima i neke verzije nasilja?

Ja to ne gledam kao nasilje, ja na to gledam kao sukob dvojice boraca, koji treniraju, koji se poštuju. To nije nasilje koje se može vidjeti na ulici, u kickboxu dva borca fair-play borbom pokušavaju da savladaju jedan drugog. Postoje poeni gdje svako ima svoju taktiku da poentira, jer to nije toliko lako i svaki mladu osobu savjetujem da krene sa bilo kojim sportom. Neko nije talentovan za kickbox, ali jest za neki drugi. Nikad ne treba odustajati nakon prvog pada, bitno je da ste u stalno u nekoj sali, terenu, da ste stalno u pokretu.

Almin Hodžić je kandidat za BIGBANG priznanje #HEROJIGENERACIJE iz kategorije sport.

Za Almina možete glasati klikom OVDJE.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button