Prognoza će mnogima pokvariti planove za vikend: Kakvo će vrijeme biti do nedjelje

- Kategorija: Vrijeme

Jutros je u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje je umjerena naoblaka.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 0; Drvar 7; Bihać i Ivan Sedlo 8; Jajce, Prijedor i Sanski Most 9; Bugojno, Sarajevo i Tuzla 10; Zvornik 11; Banja Luka i Zenica 12; Doboj i Livno 13; Gradačac i Stolac 14; Grude, Široki Brijeg i Trebinje 16; Neum 17; Mostar 18°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 949Pa, za 7hPa je veći od normalnog i opada.

Bioprognoza: Relativno nepovoljne biometeorološke prilike, niže temperature, te povremene padavine i dalje će predstavljati problem osjetljivim osobama. Nakon svježijeg jutra, sa odmicanjem dana će biti malo ugodnije, zbog djelimičnog porasta temperatura, stoga bi se i tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale umanjiti. Poželjno je posvetiti pažnju odijevanju. Poslijepodnevni pljuskovi mogli bi povremeno remetiti opštu sliku.

Danas prije podne pretežno oblačno vrijeme u istočnim i sjeveroistočnim područjima i u dijelu centralne Bosne. U ostatku zemlje umjerena naoblaka. U drugoj polovini dana će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima širom Bosne se očekuju pljuskovi i slaba grmljavina. Poslije podne slabiji lokalni pljuskovi su mogući na sjeveru, istoku i jugoistoku Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C. U Sarajevu pretežno oblačno. Povremeno može padati kiša u poslijepodnevnim i večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 18°C.

U petak preovladavaće pretežno oblačno vrijeme. Tokom cijelog dana širom Bosne će povremeno padati slaba kiša ili lokalni pljuskovi. Moguća je i slaba grmljavina u centralnim, istočnim i sjevernim područjima. U Hercegovini se pljuskovi očekuju u poslijepodnevnim satima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C, na jugu zemlje do 24°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima tokom cijelog dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 21°C.

U nedjelju prije podne sunčanije se očekuje na području Krajine i sjevera Bosne. U većem dijelu zemlje pretežno oblačno vrijeme. Na području Hercegovini tokom cijelog dana povremeno su mogući lokalni pljuskovi. U Bosni se slaba kiša prognozira u večernjim satima i tokom noći na ponedjeljak. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Facebook Comments