KulturaTuzla

Otvaranje samostalne izložbe slika ”PLES” autora Mirsada Hadžiefendić: Slike koje nas nikada ne ostavljaju ravnodušnim

Nakon nepredviđene pauze zbog izbijanja pandemije Covid-19 kulturni događaji se vraćaju u Tuzlu, večeras će posjetitelji moći razgledati nevjerovatnu umjetnost i pobjeći u drugu dimenziju svijeta.

Otvaranje samostalne izložbe slika autora Mirsada Hadžiefendića pod nazivom “PLES” bit će upriličena 28. maja u galeriji Mi Ritmo u robnoj kući  Tuzlanka s početkom u 18:00 sati.

Ono po čemu su slike ovog umjetnika prepoznatljive je apstraktni način slikanja, te prenošenje unutrašnje energije na platno.

Kakva je to zapravo izložba i o čemu se radi najljepše je objasnila bosansko – američka umjetnica Edina Selesković

”Rijetkost je pronaći u sebi iskrenu inspiraciju koja nije ograničena fizikom prostora, suštinom vremena niti usudbom ličnosti. Stvaranje novog svijeta iz snažnog poimanja mašte u sukobu sopstvenih iskustava, onakvog kakav jeste i kakav može biti prožima se svakim pokretom, svakom bojom i svakom kompozicijom slika u prostoru Mirsada Hadžiefendića.

Vizuelni ‘Ples’ metaforično predstavlja kinetiku umjetničkog bistvovanja potpune predanosti značenju života koji je posvećen stvaranju. Eklektika koja se ne oslanja ni na jedan rigidan pristup paradigmi slikarstva poziva gledaoca da odbaci sve postojeće predrasude o tome što treba a što želi vidjeti u njegovim slikama. U njih treba ‘ući’, osjetiti njihovu strast življenja i doživjeti moć sopstvenog razmišljanja.

Iako ove slike nastaju u osamljenosti umjetnika u ateljeu, u bijegu od univerzalnog napora za svakodnevnicom, one nisu samotne.
Osluškivajući njihov raznolik ritam, one pozivaju na kolektivni pronalazak novog pogleda na svijet. Nekada tiho, a nekada jačinom koncentričnih udaraca bubnja u jedinstven puls, one nas nikada ne ostavljaju ravnodušnim”.

Svi ste dobro došli!

 

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button