Let’s Do It Tuzla – Budimo dio rješenja, a ne zagađenja

U Tuzlanskom kantonu zagađenje zraka u periodu policijskog sata prelazilo je crvenu liniju prema informacijama AQICN.Crvena linija prema air-quality indeksu znači da je zrak nezdrav za ljudski organizam. Najzagađeniji zrak u proteklom periodu je bio krajem mjeseca marta. Podsjećamo da je kretanje građana i automobila bilo reducirano zbog mjere Kriznog štaba Tuzlanskog kantona. Ovaj podatak upućuje na to da automobili nisu jedini faktor koji ima utjecaj za zagađenje. Trenutno je zagađenje manje i povoljno za zdravlje građana prema zvaničnim podacima Vlade Tuzlanskog kantona, ističu iz pokreta Let s Do It Tuzla.


– Kada je riječ o nesavjesnom odlaganuj otpada, loše navike se ipak nisu promijenile . S tim u vezi mogli smo svjedočiti skoro svakodnevno odlaganje maski i rukavica koje su mogle biti potencijalni izvor zaraze, kao i nepropisno odlaganje većih količina otpada na zelenim površinama – istakla je Selma Omerović , terenska koordinatorica projekta Let s Do it Tuzla.
U cilju sprečavanja zagađenja, a i preventivnog djelovanja sa namjerom da lakše dišemo i da zdraviji budemo, Pokret Let Do It u BiH pokrenuo je Let s Do It –e COVID kampanju.
Prema riječima Adnana Imamovića, izvršnog koordinatora projekta Let s Do It Tuzla, naša je želja da ovom kampanjom ukažemo na opasnost koja neminovno dolazi zbog lošeg nemara prema okolini i da skrenemo pažnju na važnost očuvanja životne sredine okoliša kroz, prevashodno postupanje sa otpadom, kaže Adnan Imamović, izvršni koordinator projekta Let S Do It Tuzla, koji poručuje:
Pozivamo sve građane da odgovorno odlažu svoj otpad. Brinimo o okolini i budimo ti koji će imati utjecaj i na druge da se odgovorno ponašaju kako bismo svi zajedno bili dio rješenja , a ne zagađenja, naglašava Imamović.
Duška REBIĆ

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments