U 89. godini preminuo Anto Raos – legenda Tuzle

- Kategorija: Istaknuto, Tuzla, U fokusu

Danas je Tuzlu napustila još jedna legenda. Anto Raos, uvaženi Tuzlak, sportista, menadžer, humanitarac i prijatelj. Teško je u nekoliko rečenica sažeti lik i djelo ovakvog čovjeka.

Anto Raos je jedan od rijetkih simbola Tuzle.

Anto Raos 21 godinu bio je na čelu Koksno-kemijskog kombinata Boris Kidrič (KHK) u Lukavcu i Kemijskog kombinata Sodaso u Tuzli te Privredne komore BiH. Na tuzlanskom Tehnološkom fakultetu predavao je u statusu vanrednog profesora. Predsjedavao je Nogometnim savezom i savezom zajednica za tjelesnu kulturu SR BiH. Bio je član Upravnog odbora i predsjedništva Nogometnog saveza Jugoslavije i predsjednik zajednica prvoligaša u SFRJ. Bio je prvi predsjednik Foruma građana Tuzle i prvi predsjednik predratnog udruženja menadžera BiH. Rat je proveo boreći se protiv svakog nacionalizma, mržnje i netolerancije. Član je Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. Djelatni je sudionik u radu Društva “Hrvatski dom” i Kluba “Ivan Mažuranić”. Član je Upravnog odbora Soroseve Zaklade Otvoreno društvo. Dobitnik je velikog broja odlikovanja i priznanja. Dok je bio u Slobodi, danonoćno je bdio nad ekipom. Autor je memoarsko-životopisne knjige “Pišem o svom životu”.

 100 godina FK Sloboda

Velika ljubav Ante Raosa bila je tuzlanska Sloboda. Prije nekoliko mjeseci na stadionu Tušanj je izveo početni udarac na utakmici protiv “Dinama”, kao najstariji i najuvaženiji član RSD Sloboda.

Porodici i prijateljima izražavamo iskreno saučešće.

Vrijeme i mjesto sahrane bit će objavljeni naknadno.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments