Danas je Svjetski dan pčela!

Ujedinjeni narodi su 20. maj proglasili Svjetskim danom pčela.

S ciljem podizanja svijesti o značaju pčela i upoznavanja javnosti s alarmantnim smanjenjem njihovog broja u svijetu, Ujedinjeni narodi su 20. maj proglasili Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju predložili su Slovenci, a podržale su je sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta.

Oprašivanje je jedan od ključnih procesa u prirodi i neophodan za proizvodnju hrane. U Evropi su oprašivači primarno kukci, poput pčela i leptira, a neke od tih vrsta su udomaćene poput pčela medarica. Međutim, njihova pojavnost i broj vrsta drastično se smanjio.

Oko 78 % divljih biljaka u umjerenom pojasu Europe razmnožava se pomoću oprašivača, dok čak 84 % svih usjeva ima neku korist.

Zaključak na ovaj Dan pčela je: Potreba za strateškom intervencijom u svrhu zaštite oprašivača prepoznata je na globalnoj razini, a kao direktne prijetnje oprašivačima izdvojene su promjene u korištenju i uporabi zemljišta, intenzivna poljoprivreda i uporaba pesticida, onečišćenje okoliša, invazivne strane vrste, patogeni te promjene u klimi.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments