Njegova muzika će vas vratiti u klasiku

- Kategorija: BIG BANG #HerojiGeneracije

PROFIL KANDIDATA

EMIL HADŽIEFENDIĆ

KATEGORIJA: MUZIKA

GODIŠTE: 1999

MJESTO: TUZLA

Emil Hadžiefendić je rođen 08. 10. 1999. godine. Bavi se sviranjem klasične gitare od svoje osme godine. Završio je Osnovnu muzčku školu, a kasnije završava instrumentalni odsjek za gitaru u SMŠ “Čestmir Mirko Dušek”, nakon čega pauzira jednu godinu. Poslije pauze se zapošljava u osnovnoj muzičkoj školi “Dr. Safvet-beg Bašagić” u Gradačcu. Početkom rada u osnovnoj muzičkoj školi shvata da ima veliku odgovornost i prihvata to kao svoj način kreiranja promjena. Želi ljudima približiti umjetnost, odnosno umjetničku muziku putem klasične gitare. Cilj mu je sinteza ideja umjetnosti, nauke, kulture i sporta. Po njegovom mišljenju, ove četiri oblasti su suviše udaljene, te da bi zajednica napredovala treba se otvoriti komunikacija i ideje se trebaju s pozitivnim stavom iznositi i prihvatati.

Učestvovao je na Internacionalnom festivalu muzike “Primavera” u Bijeljini 2017, Internacionalnom “Guitar art” festivalu u Beogradu 2017, “Sarajevo international guitar festival”, “Transilvania international guitar festival” 2018. Na festivalima “Guitar art” i “Pannonia” za prvu nagradu bile su dodjeljene gitare, a na festivalu u Transilvaniji za prvu nagradu dobio poziv na naredni festival, na kojem je bio član žirija u mlađim kategorijama i držao majstorske radionice. Pored toga bile su uključene i novčane nagrade.

Održao je četiri solistička koncerta u Tuzli, među kojima je i maturski koncert, a izvan rodnog grada  svirao je koncerte u Čapljini, Dubrovniku i Srebreniku.

Planira upisati Muziču akademiju u Sarajevu.

Kažeš da želiš ljudima približiti umjetnost, posebice klasičnu gitaru što je veoma teško u ovom vremenu izvrnutih vrijednosti. Kako se to može izvesti?

Ostali instrumenti imaju puno veću vrijednost, klavir je puno više cijenjen nego gitara. Gitara je relativno mlad instrument, moj cilj je kao i cilj svakog gitariste da približim gitaru cijelom svijetu, a ne samo gitaristima. Kod nas je sve to zatvoreno u krugu gitarista, a nije otvoreno cijelom svijetu i želim to da promjenim.

Toliko raznih nagrada na raznim festivalima i sve je vezano za gitaru, zloupotrebljavaš li je ponekad u smislu da plijeniš pažnju društva i djevojaka. Bude li takvih scena? Ima li neka zanimljiva anegdota? 

Imam jednu simpatičnu anegdotu, u osnovnoj školi sam sa dva druga iz razreda svirao i ja sam svirao bas-gitaru. Mi smo baš volili tako da sviramo, zvali smo prijateljice da dođu da slušaju i da se družimo, to smo radili u ateljeu mog oca. Svirali smo često, pravili probe i bilo je to jedno zaista lijepo druženje.

Emil Hadžiefendic je kandidat za BIGBANG priznanje #HEROJIGENERACIJE iz kategorije muzika.

Za Emila možete glasati klikom OVDJE.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Slične objave

Facebook Comments