Tuzla

Saopštenje u vezi sa akcijom gašenja požara koji je juče zahvatio područje Tuzle










Juče poslijepodne i u toku noći proširio se požar na prostoru Ravne trešnje, Kužića i Husina. Požar je sinoć zahvatio šumsko zemljište, travu, lišće i nisko rastinje. Problem gašenja požara otežavali su noć, vjetar i dim.

Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla je sinoć obavijestila Službu civilne zaštite i Gradski štab civilne zaštite, o svom planu:

Možda će Vas zanimati i:
  1. u toku noći, po svaku cijenu, spriječiti širenje požara na padine na kojima se nalaze kuće. Rukovodilac Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, sinoć je garantovao da naša jedinica ima kapacitete da u toku noći spriječi širenje požara prema kućama.
  2. da se u ranim jutarnjim satima, intenzivnim mjerama gašenja požar lokalizuje i stavi pod kontrolu.
  3. da se u toku današnjeg dana potpuno ugasi svaka stopa velikog kompleksa koji je požarom zahvaćen.

Prve dvije faze odbrane od požara su realizovane, u što sam se na licu mjesta lično uvjerio. U toku je realizacija treće faze tj. potpunog gašenja požara, jer još mjestimice ima vatre i dima, a vjetar još uvijek predstavlja prijetnju od ponovnog širenja požara.

S obzirom da se radi o velikoj površini na kojoj treba djelovati što više vatrogasaca u što kraćem vremenu, obratili smo se Kantonalnoj upravi civilne zaštite za pomoć i za angažovanje vatrogasnih jedinica susjednih gradova i općina, kako bi se do kraja dana otklonila svaka mogućnost ponovnog izbijanja požara na ovom području. U pomoć nam stižu vatrogasci iz Živinica, Lukavca i DVD Gornja Tuzla. Svima zahvaljujemo .

Gradonačelnik Tuzle

Jasmin Imamović



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button