Njemačka se najbolje nosi s pandemijom, a Merkel najavljuje ekonomsku pomoć i drugim zemljama

- Kategorija: Svijet
Kako piše Reuters, pozivajući se na iskaze nekoliko učesnika sastanka, Merkel je kazala da je Njemačkoj, kao izvoznoj zemlji, ključno da i njeni partneri napreduju, pritom se referiravši i na razgovore o programu oporavka EU, čiji razmjeri i finansiranje još nisu definirani.

Reuters navodi kako se od velikih evropskih zemalja Njemačka najuspješnije nosi sa suzbijanjem širenja koronavirusa, dijelom zahvaljujući masovnim testiranjima koja su dovela do djelomičnog ponovnog otvaranja ekonomije.

Pritom, Merkel smatra da nikome nije u interesu da samo Njemačka bude snažna nakon krize, prenose učesnici sastanka njene riječi.

Njemačka kancelarka se složila sa čelnikom konzervativnog parlamentarnog bloka CDU/CSU Ralphom Brinkhausom da će Njemačka morati transferirati znatno više finansijskih sredstava prema Briselu, a u odlučivanje o toj pomoći će biti uključen i Bundestag.

Brinkhaus je ranije rekao da Njemačka želi pomoći svojim partnerima iz EU, no da mora znati za šta će milijarde biti iskorištene. Pritom, očekuje se da će Evropska komisija sljedeće sedmice predstaviti revidirani prijedlog budžeta.

Stručnjak za budžet CDU-a Eckhardt Rehberg na sastanku je upozorio da će se u Njemačkoj vjerovatno tek 2023. nivo prihoda od poreza vratiti na prošlogodišnji nivo, dok će prihodi ove godine biti niži za 6,5 posto.

Facebook Comments