Facebook će isplatiti 52 miliona dolara moderatorima koji čiste uznemirujući sadržaj

- Kategorija: Biznis
A smartphone user shows the Facebook application on his phone in the central Bosnian town of Zenica, in this photo illustration, May 2, 2013. Facebook Inc's mobile advertising revenue growth gained momentum in the first three months of the year as the social network sold more ads to users on smartphones and tablets, partially offsetting higher spending which weighed on profits. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: SOCIETY SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS) - RTXZ81J

Na ovaj način, kako kažu iz Facebooka, pokušavaju svojim bivšim i sadašnjim moderatorima pomoći u prevladavanju poteškoća s mentalnim zdravljem, koliko je to moguće, piše Verge.

U preliminarnoj nagodbi, podnesenoj višem sudu u San Mateou, društvena mreža složila se platiti odštetu američkim moderatorima i više ih savjetovati prilikom njihovog rada.

Svaki moderator će dobiti najmanje 1.000 dolara, a očekuje ih i dodatna naknada ukoliko im bude dijagnosticiran post-traumatski stresni poremećaj ili neko slično stanje. Sudska nagodba za sada obuhvata 11.250 moderatora, a advokati vjeruju da bi čak polovina njih mogla imati pravo na dodatnu naknadu zbog problema s mentalnim zdravljem, povezanih s poslovima koje obavljaju za Facebooku. Mnogi od njih suočavaju se s teškim oblicima depresije i ovisnosti.

“Drago nam je da Facebook sarađuje s nama i stvara program pomoći ljudima koji obavljaju posao koji je bio nezamislim i prije nekoliko godina. Šteta koja se može pretrpjeti od ovog posla je zaista stvarna i velika”, kazao je advokat Steve Williams.

Verge podsjeća da je u septembru 2018. godine bivša moderatorica Facebooka Selena Sola tužila kompaniju tvrdeći da je razvila post-traumatski stresni poremećaj nakon što je postavljena na poziciju na kojoj je svakodnevno morala pregledavati fotografije i snimke silovanja, ubistava i samoubistava.

Scola je nakon devet mjeseci rada razvila simptome PTSP-a. U svojoj tužbi, kojoj se na kraju pridružilo još nekoliko bivših Facebook moderatora iz četiri države, Scola tvrdi da im Facebook nije pružio siguran radni prostor.

Novac koji Facebook isplati svojim moderatorima, oni će moći potrošiti kako god žele, ali iz kompanije naglašavaju kako se nadaju da će barem dijelom biti uložen u medicinske tretmane. Pored 1.000 dolara koje će dobiti svaki moderator, visina dodatne naknade ovisit će o njihovom mentalnom stanju. Oni koji se suočavaju s više problema, na primjer s PTSD-om i depresijom, moći će dobiti do 6.000 dolara.

Facebook moderatori koji svaki dan pregledavaju uznemirujući sadržaj također će u budućnosti imati sastanke s psihoterapeutima jednom sedmično.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments