Vijesti

Naučnici otkrili da li možemo da se zarazimo koronom u bazenu, moru ili na plaži
U susret ljetnjoj sezoni, koja će u zemljama širom svijeta biti krajnje neizvjesna, španski naučnici sprovode studiju u kojoj se bave mogućnostima zaraze korona virusom u bazenima, moru ili na plažama, prenosi Sun.

Nova studija se nada dobrim rezultatima kako bi mnogi turistički smještaji i hotelski kompleksi otvorili svoja vrata ove sezone na najsigurniji mogući način.

Mnoge plaže se neće otvoriti prije 8. juna, a Institut za španski turizam zajedno sa vladom Španije radi na utvrđivanju načina na koji bi virus mogao da se širi u hotelskim područijima. Na ovaj način će se znati da li virus može da se prenese preko pijeska i šta se dešava u vodama mora i bazena.

– Onog momenta kada budemo imali ove informacije napraviće se protokol po kojem će svi raditi – kažu oni.

– Ukoliko bude neophodno sprovešćemo detaljnu dezinfekciju koja neće naštetiti eko-sistemu – navode.

Istraživanja su pokazala da dugi sojevi korona virusa, poput SARS-a su mogli da prežive 12 dana u vodi koja je bila sobne temperature.

Ipak, većina stručnjaka se slaže da u velikim površinama vode kao što je more teško je “zakačiti” virus jer se tu njegova koncentracija razblažuje.

Stručnjaci iz zdravstvenog tijela za Kontrolu i prevenciju bolesti insistiraju da je rizik od prenošenja korona virusa kroz vodu veoma mali i da nema dokaza da se to do sada dogodilo.

Trenutno ne postoje dokazi da Covid-19 može da se širi kroz bazene, kade ili vodene površine sve dok se pravilo održava higijena, piše “Telegraf“.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button