BiH

Bosanci izliječeni od koronavirusa: Ovako su opisali borbu sa COVID-19


Zoran Đerić, generalni sekretar Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je dobio bitku s koronavirusom, kaže da je poslije mjesec i po drugi put pred infektivnom klinikom.

“Hvala bogu, sada sam izliječen, a kada sam primljen, doktori su rekli da sam bio jedan od najtežih pacijenata. Ovo  je vrlo teška bolest i nij enešto bezazleno. O tome mogu da svjedočim i ja i svi oni koji su prošli infektivnu kliniku. Još jednom bismo upozorili građane da poštuju sve mjere i da se čuvaju. Zahvalio bih se svima koji su doprinijeli tome da smo danas izliječeni, a posebo osoblju Klinike za infektivne bolesti UKC, ali i rukovodstvu ove zdravstvene ustanove i svim  doktorima. Bilu su nam dan-noć na usluzi, a pomogli su nam i psihički i u svakom drugom pogledu”, rekao je Đerić na današnjoj pres konferenciji.

Doktor Milenko Pađen, koji je bio među prvima pozitivnim na koronavirus u RS, u UKC je na liječenju proveo dvije sedmice na Klinici za infektivne bolesti.

“Imao sam tešku kliničku sliku. U određenim trenucima bio sam zabrinut kako će se sve kretati, jer je klinička slika bila neizvjesna. Moramo shvatiti da je korona jako teška i opasna bolest, bez obzira što se svakodnevno susrećemo sa ljudima koji su bez simptoma ili imaju blagu kliničku sliku. Ne smijemo ovo banalizovati, jer, kad dođete ovdje, niko vam ne može garantovati da nećete razviti tešku kliničku sliku. Prvenstveno mislim na obostranu upalu pluća i komplikacije koja ona sobom nosi”, rekao je Pađen, koji se takođe zahvalio osoblju Klinike za infektivne bolesti, prenosi Srpskainfo.

“Svojim nesebičnim radom i trudom, pomogli su nam da izađemo iz svega ovoga. Zahvalio bih se menadžmentu i ljekarima sa Jedinice za intenzivno liječenje, koji su bili tu kad god je trebalo. Ja sam danas izliječen, nemam nikakvih komplikacija i nadam se da će tako ostati”, naglasio je Pađen, koji je pozvao građane da se pridržavaju svih preventivnih mjera, u prvom redu socijalnog distanciranja i nošenja zaštitne opreme.

“Čuvajući sebe i svoje najdraže, oni tako čuvaju i  zdravstvene radnike, koji rade u jako teškim uslovima”, poručio je Pađen.

Protorejer-stavrofor Ratko Radujović, arhijerejski namjesnik banjalučki, takođe se liječio u UKC od koronavirusa.

“Bogu hvala, Banjaluka ima izgrađene zdravstvene ustanove, u kojima rade stručnjaci koji se svakog momenta mogu da se hvate u koštac sa svakom bolešću. Kao pacijent, najbolje znam koliko su naši doktori, sestre i pomoćno osoblje imali puno posla oko bolesnika. Svaki dan je neko stizao, a oni su danonoćno nadljudski činili sve da bi nas izliječili”, rekao je Radujoković.

Dodaje da je među pacijentima bilo i starijih i mlađih ljudi.

“Nije se znalo ko će preživjeti. Ali, savjesni doktori i sestre su svakodnevno bdjeli nad nama i liječili nas i hvala im na tome. Radili su u nemogućim uslovima, jer je kraj bolesti teško ostati nezaražen. Teško nam je palo kad smo čuli da su se inficirali neki ljekari, jer su oni rizikovali svoje živote, da bi naše spasili. Apelujem na naš narod da se pridržava preventivnih mjera, jer, svako može biti inficiran”, poručuje Radujković.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button