Beč namjerava postati prvi evropski grad potpuno pokriven 5G mrežom

- Kategorija: Tehnologija, Vijesti

Situacija izazvana pandemijom koronavirusa pokazala je koliko je digitalna komunikacija postala važna za sva područja života. Stoga je Peter Hanke, član bečke gradske vlade za digitalizaciju postavio cilj – želi da Beč postane prvi grad u Europi potpuno pokriven 5G mrežom.

Za Beč kao najbolji grad za život bitna je dobra ponuda komunikacijske tehnologije. Uz širenje širokopojasne mreže pomoću optičke tehnologije, mobilna komunikacija jedno je od osnovnih obilježja koja čine izvanredno mjesto za život i savremenu poslovnu lokaciju s najnovijom tehnologijom. 5G je najnovija generacija mobilne mreže i mobilni internet postaje sve važniji. To primjećujemo i sada u krizi. Zato podržavamo brzo širenje 5G mrežu u Beču sa 20 milijuna eura”, rekao je Peter Hanke.

Program finansiranja uključuje postavljanje antenskih stubova koji bi trebali početi s radom između 1. juna 2020. i 30. jula 2022. godine. Ovo vremensko ograničenje daje poticaj za brzo implementiranje investicija u 5G mrežu u Beču i da se na taj način prije drugih gradova napravi važan korak u smjeru potpune pokrivenosti.

“Digitalizacija je danas važnija nego ikad i može nam pomoći da bolje prevladamo ovu krizu. Dobro razvijene, stabilne širokopojasne mreže osnova su za iskorištavanje digitalnog potencijala, a 5G je ključna tehnologija za digitalizaciju poslovne lokacije. Početkom godine započeli smo s najvećom 5G mrežom, u Beču već postoji 60 lokacija. Za daljnje širenje, novi program finansiranja Grada Beča za korištenje vlastitih gradskih baznih stanica važan je doprinos 5G strategiji i digitalnoj budućnosti”, rekao je Marcus Grausam, direktor A1 (Telekom Austria Group).

Facebook Comments