KUPUJETE CIGARETE NA ULICI? Da li ste se ikada zapitali šta se ZAPRAVO nalazi u njima

- in Istaknuto, Zdravlje

Pandemija polako jenjava, ali posljedice će se kao i repovi pandemije još dugo osjećati. Fizičko i psihičko zdravlje su svakako napogođeniji, ali ni ekonomija ne zaostaje. Brzi procvat šverca ostavit će posljedice koje će se dugo liječiti.

Prvi koji su se aktivirali na crnom tržištu bili su šverceri duhanom. Cigarete je teško ostaviti, a naročito u uvjetima povećanog stresa i neizvjesnosti kao što je karantin koji je iza nas. Roba sa crnog tržišta možda za one koji je kupuju predstavlja kratokorčnu uštedu, ali na duže staze nanosi ozibljne udarce državnom budžetu, i predstavlja jedan od najvećih rizika za zdravlje.

Iako nijedna cigareta nije dobra, cigareta sa ilegalnog tržišta je ipak najgora. Dok su u Bosni zaplijene u stotinama kilograma skoro svakodnevne, analize porijekla i sastava ovih cigareta su rijetko rađene, ali gotovo u pravilu sastojci ovih cigareta su potpuno neprovjereni i otrovni. Pa ako ste nekada kupili cigaretu na crnom tržištu ili kod uličnog prodavača, evo šta ste vjerovatno unijeli u sebe, prema analizama svjetskih laboratorija:

Ptičje perje

Ptičje perje jedan je od najčešćih sastojaka ilegalnih duhanskih smjesa. Prije par godina, zaplijenjeni ilegalni duhan analiziran je u Australiji, a tehnološka ispitivanja pokazala su prisustvo ptičjeg perja u ilegalnom duhanu. Jedan od članova tima koji je učestvovao u analizi povezao je prisustvo perja sa mogućim uvjetima proizvodnje, navodeći da takvi rezulatati analize sugeriraju da se ovakav duhan i cigarete proizvode u pilećim kombinatima koji mogu odgovoriti na potrebe skladištenja i rezanja ilegalnog duhana.

Otrov i izmet pacova

Prisustva opasnih otrova i hemikalija su redovni u ilegalnim duhanskim smesama. Gotovo sve relevantne analize tehnoloških instituta širom svijeta potvrdile su, u određenoj mjeri, njihovo prisustvo. U Velikoj Britaniji zaplijenjeni ilegalni duhan često se šalje na analize i u velikom broju njih se potvrdilo priustvo otrova za pacove čak i njihovog izmeta.

Azbest

Azbest je prirodni metal i udisanje njegovih ispranja veoma je opasno po zdravlje. Iako su i legalne cigarete štetne, ipak njihova proizvodnja sprovodi se u kontroliranim uvjetima i poštujući stroga industrijska pravila koje materije mogu biti prisutne. Pojačana izloženost azbestu posebno je opasna jer je povezana sa karcinomom mezotelioma. Pušenje klasičnih cigareta ne uzrokuje mezoteliom, ali za pušače izložene udisanju azbesta iz nelegalnih smjesa znatno je veća vjerovatnoća da će razviti karcinom pluća povezan upravo sa azbestom. Obziom da pušenje slabi tkivo pluća, smanjuje cjelokupno zdravlje i povećava proizvodnju sluzi – sve to olakšava ugradnju azbesta, što može izazvati upalu i dovesti do raka.

Plijesan

Ilegalni duhan je najčešće samo osušen, a ne i fermentiran, i samim tim podložan svim mogućim promjenama, pa vrlo lako i brzo pokupi vlagu i plijesan. Analiza ilegalnih cigareta sprovedena prije par godina u Beogradu, pokazala je da se čak 80 odsto uzoraka duhana koji je zaplijenjen na ulicama sadrži plijesan. Plijesan se stvara jer je duhan koji se prodaje na ulicama uglavnom suviše vlažan, a ukoliko ga pokušate osušiti, postane neupotrebljiv, jer se stvori velika količina prašine i vještačkog đubreta i komadića kukuruza, kanapa, i najlona koje teško sagoreva.

Ovo je lista samo nekih sastojaka koji se mogu naći u ilegalnim duhanskim smješama. Nerijetko se nalazi i ljudski izmet, aresnik, mrtve muhe i insekti, najlon i brojne opasne hemikalije. Lično zadovoljstvo i ušteda često su dovoljan razlog da se posegne za kupovinom na ulici, ali zdravlje i sugurnost ipak trebaju biti prirotet. I dok kupovinom ilegalnih cigareta izbjegavate gledati upozorenja o štetnosti pušenja na vaša pluća i usnu duplju, odsustvo zvanične ilustracije ne znači da su ovi proizvodi manje opasni od legalnih. Naprotiv. Zato sljedeći put dobro razmislite kada vas malo malo niža cijena cigarete kod uličnog prodavača na ulici mami da ugrozite svoje zdravlje.