Preporučujemo

Galerija GM Tuzla: Danas izložba fotografija Emel Sezer i Serdar Akyay “Pročišćenje”













Danas će se u Galeriji GM u Tuzli s početkom od 18:00 sati održati otvaranje izložbe fotografija “Pročišćenje” turskih slikara Emel Sezer i Serdar Akyay.

Fotografije su snimane u Tuzli za vrijeme mjeseca Ramazana i Bajrama 2017. godine.

Emel Sezer je rođena u Jedrenu, a diplomirala je na Univerzitetu Trakya. Niz godina je radila kao nastavnik likovnog odgoja, a predavala je i fotografsku umjetnost. Rad u NVO gdje se bavi slikarstvom i fotografijom čini dio njenih aktivnosti. Osvajala je kako domaće tako i međunarodne nagrade. Imala je više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učestvuje i na kolektivnim izložbama. Član je Društva slikara savremene umjetnosti, član rukovodstva Udruženja u Trakiji, član je Međunarodnog udruženja fotografa GPU, član je Hermesa i SSS_R. Proglašena je i najboljim fotografom FIAP-a. Njezini radovi nalaze se i u knjizi “Slikarstvo Jedrena”.

Serdar Akyay je diplomirao šumarstvo 1979. godine, a fotografiju i video je diplomirao na Fakultetu za fotografiju i video. Od 1995. je bio član Udruženja za umjetničku fotografiju na Univerzitetu Kocaeli (KASK), a u tri mandata je bio i predsjednik Udruženja. Član je Međunarodnog udruženja fotografa (UPI) i Sille Sanat Sarayi u Konji (SSS). Nosilac je zvanja SSS/B, SSS/R i UPI/Hermes. U znak sjećanja na svoje pretke, snimio je seriju fotografija grada Jedrena i prvi put ih izložio 2012. godine pod nazivom “Moji korijeni”. Ista izložba bila je postavljena i u Tuzli 2015. godine.

Krajem 2014. godine, Emel Sezerov i Serdar Akyay su objavili priručnik za osnovce pod nazivom “Fotografija – prvi korak”.



Back to top button