U fokusuZaštita okoliša

Šta se zaista dogodi sa plastikom koju bacamo?
Da li ste se ikada zapitali šta se zaista dogodi sa plastikom koju bacamo???

Svakodnevno koristimo nevjerovatan broj proizvoda koji su napravljeni od plastike. Gotovo da je nemoguće zamisliti kako bi izgledao svijet bez plastike…

TED je globalna zajednica, u kojoj se nalaze ljudi iz svake discipline i kulture koji traže dublje razumijevanje svijeta. Snažno vjerujemo u snagu ideja za promjenu stavova, života i, naposljetku, svijeta. Na TED.com gradimo „čistu kuću“ besplatnog znanja od strane nadahnutih mislilaca na svijetu – i zajednicu znatiželjnih duša da se međusobno bave idejama i na internetu, i na TED i TEDx događajima širom svijeta, tijekom cijele godine.

Izdvojili smo jedan video koji opisuje putovanje plastike od momenta kada je bacimo i sve alternative tog putovanja. (prijevod možete aktivirati u donjem desnom uglu player-a)

POGLEDAJTE I PODIJELITE. JER NAŠA PLANETA JE NAŠA BRIGA!!!

Ovo je priča o tri plastične boce, prazne i odbačene. Njihovi će se putevi razići s posljedicama koje utječu na sudbinu planeta. Ali nisu uvijek bile ovakve. Da bismo razumjeli gdje će boce završiti, prvo moramo proučiti njihovo podrijetlo.

#TUZLA RECIKLIRA

JKP Komunalac iz Tuzle i Centar za ekologiju i energiju nastavljaju sa aktivnostima na uvođenju primarne selekcije otpada u individualnim i kolektivnim stambenim objektima. U okviru SUBREC projekta su podjeljene kante za ambalažni i miješani otpad u MZ “Dokanj, MZ “Solina i MZ Gornja Tuzla. Domaćinstva su dobila: žutu kantu od 240 litara za ambalažni otpad i sivu kantu od 120 litara za miješani otpad. Tokom mjeseca januara i februara 2020. godine u ove tri mjesne zajednice podijeljeno je 5.000 kanti za 2.500 domaćinstava. U proljeće će 300 zainteresiranih domaćinstava dobit i kompostere za kompostiranje organskog otpada.

Ova akcija je dio aktivnosti prekograničnog projekta “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle” (SUBREC), kojeg kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

PROMO VIDEO :

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=suhrZsUV_UY&feature=emb_title

Više informacija o projektu na web stranici: www.ekologija.ba/subrec

IZVOR:

https://www.ted.com/talks/emma_bryce_what_really_happens_to_the_plastic_you_throw_awayMožda će Vas zanimati i:

Back to top button