LifestyleU fokusu

Einstein je bio u pravu: Zvijezda koja kruži oko crne rupe “iscrtava” rozetu
Astronomi su prvi put uspjeli zabilježiti kruženje zvijezde oko crne rupe u centru Mliječnog puta, a način na koji orbitira, pa čak i “pleše”, potvrđuje opću teoriju relativnosti.

U naučnoj publikaciji objavljenoj u četvrtak u sklopu lista Astronomy & Astrophysics potvrđeno je da zvijezdino kretanje kroz vrijeme “iscrtava” rozetu, upravo ono što predviđa poznata teorija Alberta Einsteina, prenosi CNN.

Posmatranje je obavljeno pomoću teleskopa ESOVLT u Čileu, a istraživanje je trajalo čak 27 godina. Kako objašnjava Reinhard Genzel s instituta Max Planck, jedan od vođa tima koji je radio na proučavanju, kretanje zvijezde je još jedan dokaz da se u sredini naše galaksije nalazi supermasivna crna rupa, četiri miliona puta masivnija od našeg Sunca.

Oko te crne rupe nazvane Sagittarius A* kruži mnoštvo zvijezda, a jedna od njih je S2 koja je bila objekt proučavanja. Ona crnoj rupi prilazi na udaljenost od oko 20 milijardi kilometara, a prilikom najbliže pozicije kreće se brzinom od oko 3 posto brzine svjetlosti.

Orbita nije kružna, nego u obliku elipse, a svaki prilaz crnoj rupi je dovoljno drugačiji da u “iscrtavanju” niza kruženja nastaje rozeta. Za jedan krug oko crne rupe potrebno joj je 16 godina.

U cilju još boljeg razumijevanja naučnici se nadaju da će uz pomoć još boljih teleskopa moći posmatrati druge zvijezde koje crnoj rupi prilaze bliže nego S2. Također, nadaju se da će prilikom tog posmatranja uočiti rotaciju same crne rupe.

Izvor: klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button