Mercedes slavi 120 godina, ovo je njegova istorija /video/

Mercedes je svoje ime dobio u aprila 1900. godine, prije tačno 120 godina. Pogledajte zanimljivu povijest najpoznatije svjetske automobilske marke u samo minutu i pol.

U aprilu 1900. godine je tvrtka Daimler Motoren Gesellschaft (DMG) u saradnji s poduzetnikom Emilom Jelinekom postavila temelj za najveću automobilsku priču u istoriji. Automobilski entuzijast koji je živio u francuskoj Nici bio je najveći prodavatelj Daimlerovih vozila te ih je koristio i za trke. Godine 1900. odlučio je automobile s kojima se utrkivao nazvati Mercedes, po svojoj kćeri.

Prvi takav auto bilo je Mercedes 35 PS (na slici). Na  Trkaćoj sedmici u Nici 1901. godine ovaj automobil je pobijedio u gotovo svim utrkama te je privukao mnogo pažnje publike svojim elegantnim dizajnom koji je bio velika novost za to doba. Daimler je 1901. registrirao ime Mercedes, a Jelinek je nastavio prodavati automobile pod nazivom DMG-Mercedes. Godine 1926. spajanjem je nastao Daimler-Benz i od tada je tvrtka sve svoje automobile počela nazivati Mercedes. Kako je izgledao dio bogate istorije Mercedesa možete pogledati u kratkom videu u nastavku.