BiH

Penzioneri danas opet mogu izaći iz svojih kuća
Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ), donesena je nova izmijenjena naredba o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađima od 18 godina, kojom se starijim osobama od 65 godina kretanje dozvoljava ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati. Dozvoljeno je i kretanje mlađim osobama od 18 godina, i to utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.

Osobama starijim od 65 i mlađima od 18 godina koje su smještene u ustanove socijalne zaštite, dozvoljeno je kretanje u predviđenom terminu u krugu objekta.

Zabrana kretanja ne odnosi se na osobe koje imaju ustavno pravo i obavezu izvršavanja određenih dužnosti u zakonodavnoj i/ili izvršnoj vlasti (zastupnici u zakonodavnim organima u BiH, članovi Predsjedništva BiH, Vijeće ministara BiH, vlada entiteta itd.), koje su radno aktivne i profesionalno angažirane u pravosudnim i drugim organima (sudije, tužioci, notari), koje su radno aktivne i profesionalno angažirane u subjektima čiji rad nije zabranjen naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i osobama kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć ili u slučaju potrebe pružanja brige djeci ili starijim osobama.

Možda će Vas zanimati i:

Ova naredba ne odnosi se na djecu sa posebnim potrebama i djecu ili osobe kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć. Prilikom kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina u danima i terminima kad im je omogućeno kretanje,moraju se poštovati mjere korištenja lične zaštitne opreme (maska) te socijalna distanca od najmanje dva metra. Mjere zabrane kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina kontinuirano će se preispitivati radi eventualnog ublažavanja ili pooštravanja mjera, u skladu s epidemiološkom situacijom procijenjenom od Federalnog ministarstva zdravstva/Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Izvor: Radiosarajevo.ba


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button