TuzlaVijesti

Hamas dao “početno” odobrenje za plan o primirju dok se borbe nastavljaju

Gaza







Borbe u Gazi vodile su se u petak sa desetinama prijavljenih ubijenih tokom noći, nakon što je posrednik Katar objavio da je Hamas dao “početno” odobrenje za sporazum o razmjeni talaca i zarobljenika koji bi pauzirao njegov rat s Izraelom.

Hamasovo ministarstvo zdravlja saopćilo je da je 105 ljudi ubijeno tokom noći s četvrtka na petak, dok je pres-služba grupe izvijestila o napadima i granatiranju oko Kan Junisa – glavnog grada na jugu Gaze i nedavnog epicentra neprijateljstava.

Skoro četiri mjeseca borbi učinile su Gazu “nenastanjivom”, prema UN-u, dok je izraelska opsada dovela do strašne nestašice hrane, vode, goriva i lijekova. Humanitarna kriza, zajedno sa velikim brojem civilnih žrtava, podstakla je sve veće međunarodne pozive na prekid vatre.

Glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Madžed al-Ansari rekao je u četvrtak da su nedavni razgovori u Parizu između katarskih, američkih, izraelskih i egipatskih zvaničnika dali konsolidovani prijedlog primirja.

– Taj prijedlog je odobrila izraelska strana i sada imamo početnu pozitivnu potvrdu sa strane Hamasa – kazao je on.

Ansari je rekao da postoje nade u “dobre vijesti” o novoj pauzi u borbama “u narednih nekoliko sedmica”. Ali izvor blizak Hamasu rekao je za AFP u četvrtak: “Još nema dogovora o okviru sporazuma — frakcije imaju važna zapažanja – a katarska izjava je ishitrena i nije istinita.” (fena)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button