Lifestyle

Naučnici otkrili koja je dobna razlika među partnerima idealna za dugu i stabilnu vezu

Kad je ljubav u pitanju neki vjeruju da su godine samo broj. Međutim šta ako stvarno dobna razlika između partnera može otkriti koliko će vaša veza trajati.

Iako niko nema jasne dokaze zbog čega neka veza funkcionira uspješno, čini se da su istraživanja pokazala presudni faktor. Istraživanje provedeno u SAD-u Na Univerzitetu Emory u Atlanti, postoji matematički izračunata savršena razlika među partnerima, koja može povećati šanse za uspješnu dugoročnu vezu.

U ovom istraživanju učestvovalo je 3.000 ljudi. Svi oni su bar jednom bili u braku. Naučnici su otkrili jednu zabavni činjenicu: što je je veća razlika u godinama, to je veći rizik od raskida. Naravno, ne možemo biti sigurni i definitivno postoje izuzeci, ali rezultati mogu barem objasniti sukobe parova u različitim fazama života. To je zato što partneri imaju vrlo različite interese i ciljeve.

Istraživači su podijelili detaljnije statistike koje govore da je rizik od raskida parova s ​​više od 5 godina razlike 18 posto. Ako je dobna razlika 10 godina, rizik se dramatično povećava , do 30 posto, a za parove s 20 ili više godina razlike u dobi rizik od raskida je 95 posto.

Osim toga ako partneri imaju veliku razliku u obrazovanju, rizik od raskida je 43 posto.

Naučnicu su također otkrili savršenu dobnu razliku, a to je jedna do tri godine. To su parovi koji imaju najveću šansu da ostanu zajedno, a vjerovatnoća raskida je tri posto.

Zbog čega se to dešava? To je najvjerovatnije zbog toga što su njihovi životni ciljevi i vrijednosti jednake.

No kao i u svemu i u ovome postoje izuzeci. Dakle, ukoliko ste dosta mlađi ili stariji od osobe koju volite to ne znači da nećete ostati s njom. U ljubavnoj vezi najbitniji su ljubav, međusobno poštovanje i utjeha.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button