Miralem Porobić: VIC

- Kategorija: Kolumne, U fokusu

Nekada je postojala rubrika „Vic dana“ i volio sam to čitati. Sada smo u pravoj poplavi viceva i drugih manje-više smiješnih situacija. Ja sam izdvojio nekoliko, možda ih nisam dobro razvrstao, ali vjerujem da će i vama biti smiješni.

VIC DANA

Federalni štab civilne zaštite donio jučer, petak, objavljeno oko 14 sati, naredbu na osnovu koje oni 65+ imaju pravo da izađu ponedeljkom, srijedom i petkom od 09 do 13 sati. Super, ali postoji kvaka. Naredba važi do četvrtka 30.04., tako da pravo na izlazak u petak ne možeš koristiti.

VIC SEDMICE

Napokon su se usaglasili da primimo pomoć od MMF u visini od 330 miliona eura. I tu ima kvaka, nije pomoć, nego je kredit i ko će ga vraćati. Bitno je da je novac uplaćen na naše račune, a kako ćemo ga vratiti. Pa jednostavno, promijenit ćemo budžet, napravit ćemo uštede na taj način što nećemo isplatiti naknade za prevoz na posao, tople obroke, odvojeni život i sl. za svo vrijeme dok smo ostali kod kuće. A ako već toliko tako uštedimo, što će nam novi kredit.

VIC MJESECA

Moratorij za korisnike kredita za vrijeme pandemije. Banke su već razmotrile 27 hiljada takvih zahtjeva i većini su udovoljile, na  taj način što se krediti ne moraju sada vraćati nego će se povećati rata kredita u narednom periodu, a kredit se mora vratiti u ugovorenom roku. Odakle pare za povećane rate, kada svi znamo da će plaće biti manje, to nikoga nije briga. Šta je sa produženjem roka za vraćanje kredita? Normalno, MMF se protivi da se za ovo vrijeme ne obračunava kamata, i ne smije se dirati u ostvarenu dobit banaka ostvarenu radom sa našim novcem.

VIC KORONE

Vi bolesnici ostajte kod kuće da nam bolnice mogu prodisati, a vi bolesni doktori, zapamtite, doći će Torabi i donijeti čarobne vode i vi ćete doći na posao.

Piše: Miralem Porobić

Slične objave

Facebook Comments