Svijet

Tviter blokira poruke o teorijama zavjere koje vezuju pandemiju za 5G

Društvena mreža Tviter će skloniti poruke koje podstiču na štetne aktivnosti, posebno pozive za uništavanje antena 5G poslije teorija zavjere koje govore da je ta nova tehnologija povezana sa širenjem novog korona virusa.

„Proširili smo uputsva na neprovjerene navode koji podstiču ljude na štetne aktivnosti koje mogu da dovedu do uništavanja ili oštećenja infrastrukture 5G, ili izazovu opštu paniku, socijalne pokrete ili nerede velikih razmjera“, napisao je juče tim zadužen za bezbjednost te društvene mreže.

Kao primjer Tviter navodi sledeću poruku „5G izaziva korona virus… idite i uništite prenosne antene u vašoj okolini“.

Posle širenja ovakvih poruka preko društvenih mreža ili poruka kao što su Vocap (WhatsApp) više antena je napadnuto u nekoliko evropskih zemalja. Britanska vlada je čak sredinom aprila osudila „glupu teoriju zavere“.

Među porukama koje će se brisati sa Tvitera su i poruke koje izazivaju paniku kao na primer „Nacionalna garda je upravo objavila da neće biti isporuka hrane dva mjeseca, trčite što prije u radnje i kupite sve“.

Društvene mreže sada imaju sve više inicijativa u pokušaju da ograniče širenje lažnih informacija o pandemiji Kovida-19.

Tviter je juče naveo da je povukao 2.230 poruka koje su sadržale lažne i potencijalno opasne informacije od kada su uvedeni stroži kriterijumi 18. marta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button