Najmlađi kapiten Premijer lige BiH

- Kategorija: BIG BANG #HerojiGeneracije

PROFIL KANDIDATA

AMAR BEGANOVIĆ

KATEGORIJA: SPORT

GODIŠTE: 1999

MJESTO: TUZLA

Amar Beganović je rođen 25.11.1999 u Tuzli. Završio je Osnovnu školu Tušanj, a zatim Elektrotehničku školu u Tuzli. U osnovnoj školi je bio sportista generacije. Bavi se fudbalom 14 godina. Prošao je sve omladinske selekcije FK Sloboda Tuzla, kao i sve omladinske selekcije reprezentacije BiH. Trenutno je član U21 reprezentacije BiH i FK Sloboda Tuzla. Sa samo 19 godina postaje kapiten FK Sloboda Tuzla, što ga čini i najmlađim kapitenom u premijer ligi BIH.

Amare prošao si sve selekcije FK Sloboda Tuzla, šta za tebe znači biti dijete Slobode?

Ja sam odrastao blizu stadiona Tušanj i sve mi se vrti oko Slobode. Imao sam mnogih ciljeva koje sam već sada i ostvario, veoma sam ponosan na to. Ima mlađih generacija koje žele da ostvare što sam ja postigao sa svojih 20 godina. Mnogo sam stvari prolazio sa Slobodom, sve mi je to ostavilo lijepa sjećanja. Prošao sam sve omladinske selekcije, a sada sam kapiten, to sve skupa nisam mogao ni sanjati. Prije sam gledao sa tribina utakmice i zamišljao da ja budem dio svega toga i sada se sve to ostvarilo, za mene je to stvarno jedan neopisiv osjećaj.

Uporedo sa Slobodom dobrim dijelom si i sa reprezentacijom, plavo žuti dres, kako će ta priča ići dalje?

Prošao sam sve omladinske selekcije reprezentacije. To je bio jedan od mojih snova kada sam počinjao da igram fudbal, naravno imao sam želju da igram za prvi tim Slobode. Uvijek apetiti porastu pa sam poslije imao želju da zaigram i za reprezentaciju, sve se poklopilo, zaigrao sam za Slobodu i omladinske selekcije reprzentacije. Dobio sam poziv od Vinka Marinovića za U21 reprezentaciju, zahvalan sam mu što mi je ukazao priliku i nadam se da sam opravdao povjerenje. Imali smo tešku grupu u kvalifikacijama, dobro smo počeli, ali na kraju nije ispalo kako smo zamislili. Sada je reprezentaciju preuzeo selektor Slobodan Starčević, imao sam kontakt sa njim, ragovarali smo. Nadam se da će ova situacija što prije proći, trebali smo igrati utakmicu protiv Belgije u Zenici, ali je pomjereno. Sada mi je cilj A selekcija reprezentacije, ja ću nastaviti da radim i napredujem.

Koji su ti dalji planovi u karijeri?

 Mi smo prije pandemije imali režim i sistem cijelu sedmicu, većinom su vikendom bile utakmice. Taj sistem nam se poremetio, sada moramo paziti koliko treniramo i kakva nam je ishrana. Poslije ovoga svega će biti novi fudbal i novi zakoni koje ćemo morati poštovati. Za nas fudbalere je ovo najteži period, svi smo navikli da treniramo sa ekipom, a individualno treniranje nije isto što je trening sa ekipom.

 Šta da očekujemo od Amara Beganovića na prvoj nadolazećoj utakmici nakon korone?

Prva gostujuća utakmica nam je Borac Banja Luka. Imali smo seriju negativnih rezultata, poslije utakmice sa Čelikom i naravno sa novim stručnim štabom, digli smo se na viši nivo i nadamo se najboljem. Od Amara Beganovića uvijek možete očekivati borbu, želju i volju. Nadamo se da ćemo iz svake utakmice izvući maksimum i da ćemo uzimati bodove i na strani.

Amar Beganović je kandidat za BIGBANG priznanje #HEROJIGENERACIJE iz kategorije sport.

Za Amara možete glasati klikom OVDJE.

Facebook Comments