Zašto biste trebale planirati odlazak u krevet uvijek u isto vrijeme?

- Kategorija: Zdravlje, Ženski.ba

Kako jasan obrazac spavanja poboljšava zdravlje?

Svi znaju da je san dobar za zdravlje, a u njemu morate provesti najmanje sedam ili osam sati dnevno. Međutim, ovaj luksuz nije dostupan svima: nekome zbog vječnog nedostatka vremena, nekome zbog ljubavi prema internetu. Postoje protivnici sna koji smatraju da je to gubitak vremena te da se odmore i od 2-3 sata sna.

Vještinu odlaska u krevet na vrijeme, učimo od djetinjstva – svi roditelji znaju da, odlazeći u krevet po rasporedu, djeca poboljšavaju svoje zdravlje. Čudno je da kad djeca odrastu, nemilosrdno se odreknu te navike. Pitamo se zašto? Kada i zašto odrasli odlučuju da nemaju potrebu za odlaskom u krevet uvijek u isto vrijeme? Gubi li spavanje s godinama svoje značenje? Ili su ljudi uporni u ignoriranju signala koje šalje njihovo tijelo, kao što su zijevanje i kapaka koje se sklapaju?

Dobra je vijest da ljudsko tijelo voli živjeti u stabilnom ritmu i ako se možete prisiliti da odete u krevet i probudite se u isto vrijeme, vaše će se tijelo ubrzo naviknuti na takav raspored. Razmatraju se i vikendi – ako spavate dva ili tri sata duže u nedjelju, bit će teže smiriti se navečer. To ne znači da je potrebno hitno nametnuti strog režim – spavati od 21 sat do pet ujutro – iako je to upravo ono što rade zdravstveni radnici te preporučuju upravo takav pristup. Da biste razvili naviku, počnite postupno, na primjer, da u krevet idete ne kasnije od 22.30. Napredni spavači reći će da je ovo prekasno, ali izbor je vaš.

Facebook Comments