Da humanost ne zna za prepreke i granice dokazao je i Dragoslav Šinik iz Gradiške,

Dragoslav Šinik iz Gradiške ruši barijere: Lijekovi za djecu sa smetnjama u razvoju stižu sa svih strana

Dragoslav Sinik iz Gradiške pokrenuo je akciju prikupljanja lijekova namijenjenih djeci sa poteškoćama u razvoju, a koji se zbog trenutne situacije ne mogu pronaći na tržištu u Bosni i Hercegovini. Dragoslav je za N1 ispričao kako je organizovao uvezivanje sa vozačima kamiona koji mogu prelaziti granice.

Zahvaljujući Šiniku, koji je predsjednik gradiškog Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima, kao i njegovim saradnicima, u Srpsku i FBiH za nepunih 20 dana, od kada je počela akcija, stiglo je više od 300 lijekova.

Uz pošiljke, posljednjih dana dijele i maske, a Šinik kaže da je u proteklim danima preuzeo brojne uloge, od naručioca, špeditera, do vozača.

– Zahvaljujući ljudima koji su mi pomogli svi lijekovi su besplatni. Niko od porodica nije platio ni lijek ni dostavu i tako će biti dok traje ova kriza. Pojedinih lijekova nema kod nas ni u redovno vrijeme, ali je nadležni fond refundirao novac onima koji ga kupe, uz ovjeren recept iz apoteke. Sada smo došli u situaciju da ne idu autobusi ni automobili, a za Sloveniju je nekad iz Banjaluke išlo 500 automobila i mogli su da ponesu te lijekove – rekao je Šinik.

Onda je krenula ta priča – jedan kamion, peti, deseti. Svi roditelji iz BiH bez obzira koja vrsta dijagnoze, pošalju nalaz, podatke i recept i onda sam ja organizovao besplatnu dostavu lijekova na cijeloj teritoriji BiH. Ja zamolim vozača kamiona – ako idu na primjer u Beč, da ponesu i onda tamo ljudi se organizuju i kupe i donesu nazad. Moji roditelji koji su vani takođe učestvuju,vozači kamiona kupe lijekove, donesu na put kuda  prolaze“, objašnjava Sinik.

Jedini način za dolazak do nekih lijekova, na primjer za epilepsiju, u vrijeme pandemije je, kaže, saradnja sa vozačima kamiona.

– Bez njihove pomoći, sve ovo ne bi imalo smisla. Oni, u svojim grupama za Srbiju, Sloveniju, Njemačku, Austriju, prate moje objave na društvenim mrežama i javljaju se kuda idu. Na primjer, prevoznik iz Novog Sada, ako ide za Sarajevo, doveze lijek do Rače, tamo se nađe sa kolegom koji ide u Banjaluku, a ja, zahvaljujući potvrdi za kretanje od Policijske uprave, preuzimam i prosljeđujem po prioritetima, kako nijedno dijete ne bi ostalo bez lijeka – kazao je Šinik, koji je lani organizovao manifestaciju “Svi smo mi dio vas”, koja je okupila više od 2.000 porodica iz 107 gradova, a koja im je sada osnovna baza sa saradnju.

Šinik kaže da do sada nije imao nikakvih problema na granici i dodaje da ima maksimalnu saradnju sa nadležnima.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments