Stigle donacije za cijelu BiH iz Mađarske i Slovenije

- Kategorija: BH Zdravlje, BiH, Vijesti

Unatoč prvobitnoj namjeri Mađarske da pomoć pošalje samo Republici Srpskoj, šef mađarske doplomacije ipak je prvo stigao u Sarajevo, gdje je predao donaciju u prisustvu bh. kolegice Bisere Turković. Upravo je ona pisala dužnosnicima Europske unije, protestirajući zbog odluke da službena Budimpešta pomaže samo jednom entitetu. Odluka je očito promijenjena, jer je pomoć stigla u Sarajevo kamionom, a u Banjaluku avionom.

“Danas smo u Sarajevo donijeli ukupno 100 hiljada zaštitnih maski i ukupno pet hiljada zaštitnih odijela”, kazao je ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Šef Delegacije Europske unije Johan Sattler je prisustvovao uručivanju jedne takve donacije iz Slovenije u Istočnom Sarajevu, za cijelu BiH.

“Radi se o opremi za uspostavljanje priremene nastambe od deset šatora za 60 osoba, 60 kreveta, grijači, šatrori” , kazala je Zorica Bukinac, ambasadorica Slovenije

“Ovo što je pomoć Slovenije jeste i za Republičku i za Federalnu upravu civilne zaštite, za povećanje kapaciteta na graničnim prelazima”, pojasnio je Milan Novitović, RUCZ.

Europska unija ostaje na prvoj liniji pomoći Bosni i Hercegovini i u ovim teškim trenucima, poručeno je.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments