Big Bang #HerojiGeneracije

Profesorica (26) iz Gradačca uvodi promjene u obrazovanjePROFIL KANDIDATKINJE:

EMINA DŽIDIĆ
KATEGORIJA: NAUKA I OBRAZOVANJE
GODIŠTE: 1994
MJESTO: GRADAČAC

Emina Džidić je mlada profesorica biologije koja trenutno završava pisanje magistarske teze na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli. Piše poeziju, bavi se amaterski novinarstvom. Tokom svog neformalnog obrazovanja stiče  titulu omladinskog trenera. 2018. godine, na preporuku svojih učenika, pohađa seminar za 15 najinovativnijih profesora u BiH. Za cilj ima da promjeni obrazovni sistem i školu približi učenicima. Trenutno  radi u Mješovitoj srednjoj školi ‘’Hasan Kikić’’ u Gradačcu i prolazi obuku za posao genetičara.

Šta za tebe znači biti jedna  od 75 #HEROJAGENERACIJE?

Možda će Vas zanimati i:

Velika mi je čast biti dio ovog projekta koji okuplja mlade ljude koji rade na sebi i prenose pozitivnu energiju na okolinu i ljude oko sebe.

Kategorije BIGBANG-a su spoj svih branši i profesija i nude priliku da se ovo spajanje ljudi desi direktno, kako ti doživljavaš ovu šansu?

Smatram da ovo predstavlja izuzetnu prednost za nas sve pogotovo što se tiče umrežavanja, kada imate priliku da se družite sa istomišljenicima to je zaista jedna lijepa i pozitivna stvar iz koje mogu da proizađu razne pozitivne ideje i pozitivni rezultati.

Kako država Bosna i Hercegovina mora i treba da spriječi odlazak mladih?

 Smatram da po tom pitanju treba napraviti temeljne promjene sistema, treba krenuti od najniže tačke prema najvišoj i mijenjati ih. Mlade osobe imaju potencijala da te promjene započnu i da ih provedu do samoga kraja.

Imaš li ti motive na umanjenju ovog velikog problema?

Smatram da svaka osoba treba prvo krenuti sa promjenama u sebi, svaka promjena koja se desi u nama će se odraziti oko nas. Da bi mijenjali sistem moramo prvo početi od sebe, mijenjati se, nadograđivati se, da bismo mogli nadograđivati i mijenjati stvari oko nas.

Kako gledaš na 2020. godinu? Da li je smatraš potpuno izgubljenom? Da li imaš jasne planove i ciljeve sa kojima ćeš ući u 2021. godinu?

Mislim da nikad ništa nije u potpunosti izgubljeno tako da ni ova 2020. godina nije u potpunosti izgubljena. Imam određene ciljeve koje sam djelimično ispunila što mi je izrazito drago, a ostali će se vjerujem ispuniti, jer će se sve ovo vjerovatno smiriti do kraja godine.

Koja je tvoja poruka mladim u Tuzlanskom kantonu?

Moja poruka je da mi moramo početi sa promjenama u sebi, ako hoćemo da promjenimo nešto oko nas, moramo se promjeniti iznutra da bismo vidjeli rezultate okolo. 

Emina Džidić je kandidatkinja za BIGBANG priznanje iz kategorije nauka i obrazovanje.

ZA EMINU MOŽETE GLASATI OVDJE.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button