Lifestyle

6 navika koje štete tvom imunitetu

Održati imunitet zdravim, jedna je od najvažnijih stvari koje možeš da uradiš za sebe u doba pandemije korona virusa. 6 navika koje štete tvom imunitetu i koje moraš imati na umu, dok radiš na jačanju odbrambenog mehanizma.

Previše alkohola

Čaša vina s vremena na vrijeme može da bude zdrav način da se izboriš sa ovom krizom. Međutim, pretjerano konzumiranje alkohola, čak i na kratko vrijeme, može da promijeni tvoj imuni sistem na načine koji su sada od posebnog značaja. Naučnici su potvrdili da postoji veza između pretjeranog unosa alkohola i oslabljenjog imuniteta. Efekti uključuju povećanu osjetljivost na upalu pluća i veliku vjerovatnoću razvijanja sindroma akutnog respiratornog stresa – a to su faktori koji potencijalno utiču na ishod COVID-19.

Ostali ishodi uključuju povećan rizik od sepse, komplikacije nakon operacije, probleme sa zarastanjem rana i sporiji  oporavak od infekcija. Obilni unos alkohola znači konzumiranje 8 ili više pića sedmično za žene i 15 ili više za muškarce. Ako ti se učini da piješ previše, smanji na umjerenu količinu – ne više od jednog pića dnevno za žene i dva za muškarce.

Pretjerana upotreba soli

Pretjeran unos natrijuma obično se povezuje sa problemima kao što su zadržavanje tečnosti i visok krvni pritisak. Ali novo istraživanje iz Univerzitetske bolnice u Bonu pokazalo je da previše soli može da dovede do nedostatka imuniteta. Naučnici su otkrili da kada bubrezi izlučuju višak natrijuma, dolazi do domino efekta koji smanjuje mogućnost organizma da se izbori sa bakterijskim infekcijama. Iako je COVID-19 virusno oboljenje, može da dovede do sekundarnih bakterijskih infekcija.

Istraživanja su takođe pokazala da većina potrošnje natrijuma dolazi iz prerađene hrane. Zato je nabolji način da smanjiš unos natrijuma i ograničiš upotrebu prerađenih proizvoda, kao što je konzervirana hrana, smrznuta pizza i slično. Preporučena dnevna doza natrijuma je 2.300 mg dnevno za zdravu odraslu osobu.  Što se tiče soljenja hrane, jedna čajna kašičica soli sadrži 2.300 mg natrijuma. Ako umjereno koristiš so i dalje možeš da ostaneš ispod preporučene doze. Na primjer, četvrtina čajne kašičice soli, što je prilično izdašna količina, obezbjeđuje 575 mg natrijuma. Kombinovanje soli sa drugim začinima takođe može da pomogne da se smanji unos soli.

Pexels
Pretjerana upotreba šećera

Smanjene pretjerane upotrebe šećera je pametna ideja iz više razloga, uključujući dobro mentalno zdravlje, a takođe je veoma korisno za imunitet. U istraživanju objavljenom u The American Journal of Clinical Nutrition, otkriveno je da su ljudi koji su preko noći unijeli 100 grama šećera doživjeli smanjenje sposobnosti imunih ćelija da unište bakterije. Najveći efeekti su se desili sat ili dva nakon unosa šećera, ali su zadržani i do 5 sati. Ovo ne znači da treba da potpuno izbaciš šećer, ali izbjegavanje stalnog viška ili kratkotrajnog prejedanja je vrijedno truda.

Preporučuje se unos ne više od šest kačičica šećera dnevno za žene i devet za muškarce. Jedn kašičica je jednaka količini od 4 grama dodatog šećera. Ako voliš slatkiše, naročito kada si pod stresom, isprobaj alterativne mehanizme koje pomažu rješavanju stresa.  Obrati se voljenim osobama za pomoć, meditiraj ili čak možeš da igraš video igrice – sve ovo ti može pomoći da se riješiš stresa bez šećera.

Pretjerana upotreba kofeina

Kafa i čaj čuvaju zdravlje, zbog visokog nivoa antioksidansa koji su povezani sa protivupalnim procesima.  Međutim, prevelika količina kofeina može da ometa san, a to može da poveća upalu i ugrozi imunitet. Za održavanje imuniteta, odbaci pića sa kofeinom koja nemaju hranjivu vrijednost, a koja su puna šećera ili vještačkih zaslađivača. Kada uživaš u kafi ili čaju, pobrini se da prestaneš sa unosom kofeina bar 6 sati prije odlaska u krevet.

Unsplash
Izbjegavanje vlakana

Vlakna podržavaju dobru probavu i pomažu upromjeni slike bakterija u stomaku na način koji poboljšava imunitet i raspoloženje. Istraživanja su pokazala da veći unos vlakana i prebiotika pomaže zdravijem imunitetu, uklučujući i zaštitu protiv virusa. Adekvatna vlakna takođe promovišu bolji san. Najbolji način da se poboljša unos vlakana je da jedeš više cijelovitih namirnica, uključujući povrće, voće, integralne žitarice, mahunarke (grah, leća, leblebije..), orašaste plodove i sjemenke. Zamijeni prerađene namirnice sa nižom količinom vlakana za neprerađenu hranu sa više vlakana. Meso sa grahom ili lećom, klasičnu tjesteninu za integralnu.

Pexels
Nedovoljna upotreba voća i povrća

Unos širokog spektra proizvoda dnevno obezbjeđuje brojne benefite za zdravlje, ali zeleno povrće je posebno korisno za imunitet. Zeleno povrće obezbjeđuje ključne sastojke za koje se zna da pomažu imunitetu, uključujući vitamine A i C. Zeleniš takođe nudi bioaktivna jedinjenja koje ispuštaju hemijski signal koji optimizuje imunitet u crijevima, lokaciju 70-80% imunih ćelija. Za potpuni benefit zelenog povrća jedi kelj, brokoulu, kineski kupus, kupus i prokelj.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button