Zbog zatvorenosti u kući, ovaj važni vitamin posebno nam nedostaje

Posebno je bitno znati da zrake prirodne sunčeve svjetlosti koje stimulišu proizvodnju vitamina D u vašoj koži (UVB) ne mogu prodrijeti kroz staklo. To znači da ne možete sintetisati vitamin D unutar automobila ili kod kuće

Vitamin D jača imunološki sistem i važan je faktor u borbi protiv svih vrsta infekcija. Nedostatak vitamina D, tokom zimskih mjeseci kad je manje sunca, povezan je sa većom učestalošću bolesti koje se češće javljaju zimi, poput respiratornih virusnih infekcija.

S obzirom da je jedna od ključnih mjera u borbi protiv pandemije COVID – 19 ostanak u kući, jasno je da trenutno nemamo gotovo nikakvu šansu iskoristiti sunce kao glavni izvor vitamina D. Zato se, naročito u vremenu “karantinskog” života, preporučuje korištenje suplemenata vitamina D, kako bi osigurali što učinkovitiji rad imunološkog sistema i tako jačali odbrambene sposobnosti organizma.

Starije odrasle osobe su izložene većem riziku razvoja nedostatka vitamina D. Osim što su manje izložene suncu, njihova koža ne može efikasno sintetisati ovaj vitamin, a uz nedovoljan unos često pate i od lošije apsorpcije vitamina D u probavnom traktu. Osim hroničnih bolesti probavnog trakta, tome mogu doprinijeti i neki lijekovi koji smanjuju apsorpciju vitamina topivih u mastima. Poseban problem je kad manjak vitamina D kod starijih osoba dovede do smanjene apsorpcije i gubitka kalcija te razvoja osteoporoze (slabljenja i poroznosti kostiju, naročito kod žena).

Kako ga nadoknaditi:

Prehrana bogata vitaminom D – hrana nije najbolji izvor ovog vitamina, ali možete zadovoljiti dio dnevnih potreba tako da na meniju imate masnu ribu kao što su losos, tuna i skuša, kao i ulje od riblje jetre.
Govedina, neki sirevi i žumanjak jajeta sadrže manje količine vitamina D. Pri kupovini tražite mlijeko i žitarice obogaćene ovim vitaminom.

Povećano izlaganje prirodnom svjetlu – kad god vremenske okolnosti dopuštaju, boravite barem pola sata na otvorenom, najbolje između 11 i 13 sati. Ako imate svijetlu put ili ste imali rak kože, posavjetujte se s liječnikom i odvagnite rizike od izlaganja suncu naspram rizika od nedostatka vitamina D.

Facebook Comments