BiHU fokusu

Mogu li ljekari lijekove propisivati putem telefona i kakva je praksa u doba pandemije

Sve su to pitanja koja se posljednji mjesec nameću, ali i iskustva brojnih građana koji su iskusili taj put dolaska do liječničke pomoći. Nadležni poručuju da će svi ozbiljniji slučajevi biti primljeni i tretirani. Ipak, posljednja iskustva i paralelna borba s pandemijom koronavirusa pokazali su dobrim dijelom sve obrise zdravstvenog sistema u našoj zemlji.

S obzirom na to da se zbog koronavirusa apeluje na građane da maksimalno izbjegavaju dolaske u zdravstvene ustanove kako se ne bi zarazili, ali i kako ne bi zarazili druge, postavlja se pitanje šta da rade one osobe koje imaju upalu pluća ili neku drugu dijagnozu za koju je potreban pregled i lijek?

Građani zabrinuti

Redakciji portala Klix.ba javljali su se zabrinuti građani s područja Kantona Sarajevo koji su u nekoliko navrata navodili primjere da su im dijagnoze uspostavljene putem telefona i isto tako propisane terapije kako bi se izbjegao dolazak u zdravstvene ustanove zbog novonastale situacije.

S tim u vezi kontaktirali smo JU Dom zdravlja KS i tražili pojašnjenje da li je moguće da se na takav način pregledaju pacijenti i kako se “telefonskim pregledom” može utvrditi nečija dijagnoza?

Iz JU Dom zdravlja KS su nam naveli da to ni u kojem slučaju nije moguće i da svaki ljekar obavi razgovor s pacijentom, ali dijagnozu i terapiju uspostavlja po dolasku u zdravstvenu ustanovu.

“Ispred svih domova zdravlja se nalaze šatori za trijažu i nakon što se obavi epidemiološki pregled i utvrdi da osoba nema koronavirus, ona se upućuje dalje na pregled kod odgovarajućeg ljekara. Svaki telefonski razgovor s pacijentom je informativnog karaktera, ako nema nikakvih simptoma koji su opasni, onda se situacija prati dva-tri dana i ukoliko se stanje ne poboljša, onda pacijent dolazi na pregled. U hitnim slučajevima postoji i dispečer Hitne pomoći koji je na raspolaganju građanima 24 sata i oni dolaze kući odmah po pozivu”, kazali su iz JU Dom zdravlja KS.

Kako su nam naveli, situacija s koronavirusom već dugo traje i ne postoji razlog da zbog toga ispaštaju drugi pacijenti koji nisu zaraženi.

“Pregledi se moraju obavljati redovno, a svaki građanin treba pozvati Dom zdravlja kojem pripada i u dogovoru s doktorom postupati dalje. Naglašavamo još jednom da se ni u kojem slučaju ne mogu propisivati terapije i dijagnoze uspostavljati samo na osnovu telefonskog razgovora”, istakli su.

Ipak, iskustvo supruge preminulog sarajevskog epidemiologa Šefika Pašagića otvara brojna pitanja pa i ono koje govori o propisivanju terapije putem telefona.

Doktor Edo Selimić, specijalista pulmolog u Domu zdravlja Vrazova, nam je kazao na koji način on pregleda pacijente za vrijeme koronavirusa.

Selimić je posebno naglasio da nijednu dijagnozu i terapiju nije uspostavio preko telefona te da to i ne namjerava uraditi zbog toga što je nemoguće na taj način biti upoznat o stvarnom zdravstvenom stanju osobe.

“Ako je vrijeme koronavirusa, nije život stao. Ljudi se moraju pregledati i dolaziti na kontrole. Svaka osoba koja pozove odjel pulmologije kada sam u smjeni razgovaram s njom i ako je riječ o mom starom pacijentu koji je hronični bolesnik i potrebna mu je redovna terapija, onda je pošaljem elektronskim putem da ne dolazi, ali ako kroz razgovor uvidim da postoji drugi problem, onda se sve dijagnoze uspostavljaju nakon što dođu u dom zdravlja i obavim pregled”, pojasnio je doktor Selimić.

Smanjen broj pregleda

Doktor je naveo i to da je sada period proljetnih alergija koje također zahtijevaju poseban tretman i lijekove te da se ni u tom slučaju ne smije preporučiti nijedan lijek na osnovu telefonskog razgovora.

“Nikada se ne zna kako određena osoba reaguje na koji sastav lijeka i to je samo moguće uz uzimanje potpune anamneze i nemoguće je to utvrditi na osnovu kratkog razgovora. Sve je organizovano, imamo trijažne šatore ispred doma zdravlja, ako se sumnja na koronavirus kod određenog pacijenta, onda njega preuzima poseban tim medicinskih radnika, a svi ostali koji ne pokazuju te simptome upućeni su nama na pregled”, dodao je.

Doktor Selimić je rekao da je imao nekoliko pacijenata koji dođu propisno epidemiološki zaštićeni i obavi se pregled.

“Najbitnije je da građani imaju zaštitnu masku, a mi ljekari svakako imamo zaštitna odijela koja nosimo kako ne bi došlo do zaraze. Tačno je da se broj pregleda za jednu trećinu smanjio, jer građani sve više poštuju donesene mjere, ali svi oni koji zatraže pregled, on bez problema bude obavljen”, zaključio je doktor Selimić.

Izvor: Klix.ba


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button