PRIVREDA I MI

- Kategorija: Kolumne, U fokusu

PRIVREDA I MI

Vlada rekla da će pomoći privredu, pa još ništa, Vlada rekla da će bankari pomoći korisnicima kredita, pa to prepustila bankama.

Agencija za bankarstvo rekla da banke moraju odrediti moratorij za sve koji imaju posljedice obustave rada zbog korona virusa, a banke ipak određuju kome će to pravo odobriti. Meni su skinuli dospjelu ratu kredita, iako je Odluka Agencije već bila na snazi.

Kako čujem, nisam jedini. Podnio sam zahtjev za moratorij, ali osim dokazivanja da se nalazim u kategoriji lica na čije poslovanje utiče pandemija, nije mi bilo dozvoljeno podnošenje zahtjeva za moratorij, dok ne dam saglasnost banci da može moje lične podatke koristiti.

Dakle, ako hoću da se moj zahtjev razmatra, moram dati banci da sa mojim podacima raspolaže, a pošto je sjedište vlasnika banke u inostranstvu, moji podaci će se i tamo koristiti.

Podnio sam zahtjev za moratorij, jer sam u grupi 65+, kojoj je zabranjen izlazak iz kući i zato što sudovi ne rade, što su opšte poznate činjenice, ali od mene se tražilo da dostavim još neki dokaz da je pandemija uticala na moj rad.

Tu onda dolazimo do našeg standarda „treba vam još jedan papir“.

Ja iza sebe imam odluke Štaba civilne zaštite i Visokog sudskog vijeća, a kako će svoje pravo dokazivati hiljade drugih, koji su u znatno težoj situaciji od mene. Koliko će njima papira trebati? Svima nama treba razumijevanje sada, kada budemo mogli opet normalno da radimo, neće nam trebati pomoć, tada ćemo mi biti u mogućnosti da pomognemo sistemu.

A bankari, nema ih opet nigdje, i pored mojih apela da pomognu bolnicama, tom apelu se odazvala jedino ASA Banka, koja je donirala Kantonalnu bolnicu u Zenici, dakle domaća banka, „naše banke“ čiji su vlasnici u inostranstvu, nisu našle za shodno da to urade. Siguran sam da će im se vratiti to, osnovno pravilo iz fizike je „Akcija i reakcija“.

Pri tome zaboravlja se da je zakon akcije i reakcije specijalan slučaj opšteg metafizičkog zakona koji kaže reakcija je uvijek veća od akcije i to sve veća što se duže čeka na njeno ispoljavanje.

Da li je trebalo donijeti odluku o privremenom ukidanju zabrane ketanja kategoriji 65+, i to baš kada se očekuje vrhunac pandemije?

Neka o tome razmišljaju oni koji su takvu odluku donijeli. Ali gdje smo tu mi, zašto ne poštujemo sami sebe. Zar nas nije sramota ovih koji su bolesni i umrli, a mi organizujemo zabave iza zatvorenih vrata. Pa i ta vrata se otvore.

Činjenica je da i mi moramo promjeniti svoje navike, svoje ponašanje i za tu promjenu nam je potrebna pomoć policije, koja će osigurati primjene zabrana kretanja. Omogućeno da se ode po penzije, pa se to zloupotrebljava da se stvore ogromne gužve. Zato naša policija mora imati aktivnu ulogu u svemu ovome. Njih potpuno zaboravljamo, pa i oni su na prvoj liniji, isto kao i ljekari. Čuvajte nas, ali najviše od nas samih.

 

Miralem Porobić,
65+, u izolaciji

Kameleon i Zenski Banner1.fw
  • PODIJELI ČLANAK SA PRIJATELJIMA:

Slične objave

Facebook Comments