Evropa se priprema da umanji mjere donesene s ciljem zaustavljanja epidemije

- Kategorija: Svijet

Vlade širom Evrope se pripremaju za ublažavanje obustava donesenih širom kontinenta kako bi se spriječila pandemija, ali očekuje se da će ograničenja koja paralizuju ekonomiju ostati na snazi još nekoliko sedmica, piše Financial Times.

Francuska, Španija, Belgija i Finska su među mnogim zemljama koje su osnovale stučne odbore za ispitivanje postepenog ublažavanja naredbi o ostajanju kod kuće i zatvaranju škola.

Španski premijer Pedro Sanchez je u subotu produžio zatvaranje svoje zemlje za još dvije sedmice, do 26. aprila, ali je rekao da će zabrane uvedene prošlog mjeseca kada su u pitanju radovi na izgradnji i proizvodnja biti ukinute nakon Vaskrsa. On je kazao da “tim epidemiologa već dvije sedmice radi na planu ponovnog pokretanja ekonomskih i socijalnih aktivnosti.”

Francuski premijer Edouard Phillippe rekao je da će ovaj proces biti veoma složen i da neđe biti zastupljen baš svugdje.

Danska koja je bila jedna od prvih zemalja u Evropi koja je ugasila aktivnosti i zatvorila svoje granice prošle je sedmice postala prva koja je predstavila plan o smanjenju restrikcija.

“Ako brojevi ostanu stabilni i razumni tada će Vlada ponovo započetio postupno, tiho i kontrolisano otvaranje našeg društva”, kazala je premijer ove države Mette Frederiksen.

Njemačka koja posljednjih dana intezivno bilježi nove slučajeve koronavirusa i smrti izbjegla je službeno proglasiti postupno ukidanje. Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel objasnio je da je trenutno važno poručiti ljudima da ostanu kod kuće.

Neke studije predviđaju da bi se njemačka ekonomija mogla smanjiti za 20 posto ukoliko bi obustava rada trajala tri mjeseca.

Bezbjedan prijedlog je da škole krenu sa predavanjima obzirom na manji rizik od težih simptoma kod djece kako bi se smanjio teret koji nose roditelji u ovom trenutku. No, svako smanjenje ograničenja trebalo bi da bude propraćeno povećanjem testiranja, kazao je profesor fermakologije sa Univerziteta Wurzburg. Dodao je kako bi vlade trebale pojačati proizvodnju zaštitne opreme obzirom na često nošenje maski za lice.

Izvor: Klix.ba

Facebook Comments