ArhivaKolumneU fokusu

HUDINI
Ko je Hudini?

Najveći majstor iluzija u svijetu? Nije. Svijet nije gledao nas. Jer da je gledao, vidio bi veće iluzioniste, koji se svaki dan javljaju sa novim tačkama. 

Tako i sada. Na svakom koraku nas zasipaju novim iluzijama.

Banke nam nude moratorij za kredite, vlada određuje pomoć opštinama. Savjete kako da se ponašamo u ovoj virusnoj eri, daju nam pravnici, ekonomisti, inžinjeri i mi ih usplahireno slušamo. Zar to nije iluzija da se neko o nama stara u ovoj situaciji. Ostavljeno je bankama da odlučuju kome će dati pravo na moratorij. Nemojte se pitati što to država nije uradila.

Ako država odluči nešto u vezi poslovanja banaka, banke će tražiti naplate kredita i od države, pa odmah nema više plata za državne zaposlenike, a samim tim nema više ni glasača. Banke mogu i tužiti državu, zbog miješanja u njihovo poslovanje,  pred međunarodnim sudovima, a imamo iskustvo kako se naša država priprema za takva suđenja i kakve su presude međunarodnih sudova po našim tužbama.

Agencija za bankarstvo se finansira od banaka, od članarine banaka se ostvaruje plata, koja je, sigurno, u prosjeku među najvećim,  pa je iluzija da Agencija nešto preduzme što nije u interesu banaka.

Zato nema ni sankcija ako banke ne provedu Odluke Agencije za moratorije na kredite.

Vidjeli ste, Udruženje bankara odlučuje kada i kako će se početi primjenjivati Odluka Agencije za bankarstvo. Kada god sam, kao advokat, tražio neke podatke o poslovanju banaka, od Agencije sam dobijao odgovor da to predstavlja poslovnu tajnu banke, pa da oni ne mogu raspolagati sa takvim podacima. Čak i kada imaju mogućnosti da nešto poduzmu, neće. Ali zato daju saglasnost da se iz BiH iznesu stotine miliona KM, ostvarene dobiti „majkama bankama“ u inostranstvu.

I sada se sjećam objavljenih podataka o rodbinskoj povezanosti zaposlenika iz Agencije i banaka. Doduše, to su zastarjeli podaci, jer se, shodno propisima o zaštiti ličnih podataka, ne mogu dobiti novi podaci o zaposlenim u Agenciji. Zato sada postoji „google“.

Dovoljno je ukucati „nepotizam u Agenciji za bankarstvo“, pa imati dosta podataka za razmišljanje, ko smo i gdje smo.

Vidjeli ste prijedloge mjera za sanaciju privrede koje su dali iz Udruženja poslodavaca, nema prijedloga da se uvede oporezivanje banaka, mikrokreditnih i lizing organizacija, po istom principu kao oporezivanje i svih ostalih preduzeća.

Da li zbog toga što stvarno ne treba da budu u istom statusu kao i ostala preduzeća, ili zbog toga što su i ti iz Udruženja poslodavaca direktno vezani za banke, putem kredita ili na drugi način. I ja sam protiv ishitrenih odluka, ali u ovoj situaciji kada država nema dovoljno izvora sredstava da pokrije sve iznenadne troškove, treba razmatrati sve opcije.

Koliko imamo ekonomskih fakulteta, da uzmemo samo po jednog profesora sa tih fakulteta, mogli bi da imamo ogromne stručne timove koji bi bili u stanju da nam daju kvalitetne načine izlaska iz finansijskih problema.

Mi se ipak opredjeljujemo za druge puteve, zato nam epidemiolozi nisu na čelu kriznih štabova.

Vladi bi bilo bolje da nisu ni objavili podatke o raspodjeli pomoći po opštinama, jer se odmah nametnulo pitanje ko je ministar finansija. Nije ni čudo što gradonačelnik Zenice, onako reaguje, jer niko nije ostao ravnodušan na takvu odluku. Vidjeli ste i reakcije drugih ljudi, sada čak i ako se odluka poništi, Vlada je načinila sebi i nama ogromnu štetu. Ponovo se pitamo ko je u kojoj stranci, umjesto da se ujedinjeno borimo protiv virusa.

A kako se mi ponašamo. Država je osigurala transport naših studenata iz Evrope, obezbijedila smještaj u Hotelu ”Tuzla”, a onda nam studenti vrate „komunicirajući“ čaršafima između soba. Ja sam se ježio kada sam gledao snimke te komunikacije, jer ne mogu ništa poduzeti, a da imam mogućnosti sigurno je da bih poduzeo.

Ja sam siguran da će to poduzeti oni koji to mogu i moraju. Ali ne samo predstavnici vlasti, nego moraju i roditelji da poduzmu mjere prema svojim kćerkama i sinovima, koji se tako neodgovorno ponašaju, jer je to što rade pokazatelj njihovog kućnog odgoja.

Meni je lako sve ovo posmatrati i pisati iz ugodnog okruženja stana u kojem sam u izolaciji 17 dana, a Vi, naši bankari, vaše reklame se i dalje vrte, nigdje još nije objavljeno da ste nekoj bolnici donirali sanitetski materijal.

Koliko puta treba pitati naše političare, koji nisu u stanju da počnu raditi od izbora do danas i koji za svoj nerad, primaju plate koje su nekoliko puta veće od plata ljekara, kada će se, napokon  dozvati pameti i omogućiti da sistem funkcioniše u cilju zaštite zdravlja i života, da nam ljekari rade svoj posao zaštićeni i obezbjeđeni potrebnim sanitetskim materijalom.

A poslanici svih nivoa, ako ste već nerad usvojili kao vaš oblik života, odreknite se plata u fond koji će služiti da nagradi ljekare i medicinsko osoblje koje ulažu ogromne napore da nas sačuvaju.

 

Miralem Porobić, 65+, u izolacijiKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button