BiHSvijetVijesti

Bosna i Hercegovina prema Indeksu prosperiteta najlošija u regionu













Bosna i Hercegovina prema najnovijoj listi Indeksa prosperiteta za 2015. godinu (The Legatum Prosperity Index) zauzima 86. mjesto, od ukupno 142 zemlje obuhvaćene ovim detaljnim istraživanjem, javlja Anadolu Agency (AA).

Najbolje rangirana na ovoj listi iz regiona je Hrvatska koja se nalazi na 53. mjestu, a slijede je Crna Gora na 60., Makedonija 65., Srbija 73. i Albanija koja zauzima 83. mjesto

Možda će Vas zanimati i:

Bosna i Hercegovine je, prema ovoj listi koju satavlja Institut Legatum, najlošije rangirana od zemalja Balkana.

Najbolje rangirana na ovoj listi iz regiona je Hrvatska koja se nalazi na 53. mjestu, a slijede je Crna Gora na 60., Makedonija 65., Srbija 73. i Albanija koja zauzima 83. mjesto.

Slovenija je na 25. mjestu, Češka na 26., Poljska 29., Slovačka 35., a Mađarska zauzima 45. mjesto.

Prvo mjesto po Indeksu prosperiteta za 2015. godinu zauzima Norveška, a slijede Švicarska, Danska, Novi Zeland, Švedska, Kanada, Australija, Holandija, Finska i Irska.

Najlošije rangirane zemlje na listi su Centralnoafrička Republika, Afganistan, Haiti, Chad, Burundi, Kongo, Sirija, Jemen, Sudan i Angola.

Poredak u Indeksu prosperiteta je sastavljen na osnovu parametara kao što su društveni kapital, poduzetništvo i prilike, ekonomija, upravljanje državom, obrazovanje, zdravstvo, sigurnost i lične slobode.

Inače, Institut Legatum sa sjedištem u Londonu svake godine objavljuje “Indeks prosperiteta”, obimno istraživanje u kojem su rangirane zemlje u svijetu prema stepenu prosperiteta koji postižu tokom godine.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button